Manyetik Pompa Teknolojisi: Diğer Pompa Türlerine Karşı Avantajları

Manyetik Pompa Teknolojisi: Diğer Pompa Türlerine Karşı Avantajları
28 Mart 2023 16:20

Manyetik pompa, günümüzde birçok endüstride kullanılan modern bir pompa teknolojisidir. Manyetik pompanın kullanımı, geleneksel mekanik pompalardan daha güvenli, daha verimli ve daha dayanıklıdır. Manyetik bir kuplaj yardımıyla hareketi, motor tarafından tahrik edilen manyetik bir rotorun manyetik alanının diğer tarafta bulunan manyetik bir kovanın manyetik alanına iletilmesi ile çalışan manyetik pompa, sıvıyı tahrik mili ile temas ettirmeden akışkanı güvenli bir şekilde taşımasını sağlar. Kullanım alanları oldukça geniştir ve özellikle endüstriyel kimya, petrol ve gaz, ilaç, gıda ve içecek gibi sektörlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. TPM Mühendislik, manyetik pompanın nasıl çalıştığı, avantajları, dezavantajları ve kullanım alanları hakkında bilgileri paylaşıyor.

 

 

1994 yılında İstanbul’da kurulan TPM Mühendislik, endüstri alanındaki çalışmalarında 30.yılına yaklaşırken profesyonel ve donanımlı kadrosu ile hizmet vermekte, Finish Thompson gibi kalite ve sürdürülebilirlik açısından kendini kanıtlamış firmaların Türkiye temsilciğini yapmaktadır. TPM Mühendislik tarafından sunulan ürünler; zaman, işgücü ve enerji kayıplarını minimuma indirgemektedir. Endüstriyel tesisleriniz için mutlaka TPM Mühendislik’i ziyaret edin!

Manyetik Pompa Nedir?

Manyetik pompa, sıvıları pompalamak için manyetik alanları kullanarak mekanik bir contaya ihtiyaç duymayan bir pompa türüdür. Hareketi, motor tarafından tahrik edilen manyetik bir rotorun manyetik alanının diğer tarafta bulunan manyetik bir kovanın manyetik alanına iletilmesi yoluyla gerçekleştirmektedir. Bu manyetik kuplaj sayesinde, manyetik pompa sıvıyı tahrik mili ile temas ettirmeden akışkanı güvenli bir şekilde taşımaktadır.

Manyetik pompanın bu özelliği, sızdırmazlık sorunlarına neden olan, pompanın arızalanmasına neden olabilecek ve hatta çevresel riskler oluşturabilen mekanik contaların kullanımını ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle manyetik pompa, daha güvenli, daha verimli ve daha dayanıklı bir pompa çözümü olarak kabul edilmektedir.

Manyetik pompa, genellikle aşındırıcı, zehirli veya patlayıcı sıvıları pompalamak için kullanılmaktadır. Manyetik pompanın avantajları arasında, sızıntı riskinin olmaması, bakım gerektirmemesi, uzun ömürlü olması ve sessiz çalışması yer almaktadır.

Manyetik Pompa Çalışma Prensibi Nedir?

Manyetik pompanın çalışma prensibi, manyetik alanlar aracılığıyla sıvıyı hareket ettirmeye dayanmaktadır. Manyetik pompa, motor tarafından tahrik edilen bir rotor ve manyetik bir kovan olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır.

Motor tarafından tahrik edilen rotor, manyetik bir alan oluşturmaktadır. Manyetik bir kovan, rotorun manyetik alanıyla etkileşime girerek manyetik kuplajı sağlar. Manyetik kuplaj, manyetik alanın rotor tarafındaki bölümünden manyetik alanın kovan tarafındaki bölümüne aktarılmasını sağlar. Bu, hareketin manyetik yolla aktarılması anlamına gelir, yani herhangi bir mekanik temas olmadan.

Manyetik kuplaj sayesinde manyetik pompa, sıvıyı tahrik mili ile temas ettirmeden akışkanı güvenli bir şekilde taşır. Manyetik pompa, motorun manyetik alanının manyetik kuplaj yoluyla manyetik kovan üzerindeki manyetik alana aktarılması sayesinde sıvıyı hareket ettirir.

Manyetik pompanın manyetik kuplajı, pompanın iç kısmını dış ortamdan tamamen izole ederek sızıntı sorunlarını ortadan kaldırır. Bu da manyetik pompanın, sızdırmazlık sorunlarına neden olan, pompanın arızalanmasına neden olabilecek ve hatta çevresel riskler oluşturabilen mekanik contaların kullanımını ortadan kaldırması anlamına gelir.

Manyetik Pompa Hangi Alanlarda Kullanılır?

Manyetik pompa, genellikle endüstriyel uygulamalarda kullanılır. Kimya, petrokimya, ilaç, gıda, güç üretimi, su arıtma ve diğer endüstrilerde kullanılan sıvıların transferini başarıyla gerçekleştirmektedir. Sıvıların yüksek sıcaklık, yüksek basınç veya agresif kimyasal özellikleri olan ortamlarda transfer edilmesi gereken durumlarda da tercih edilmektedir.

Manyetik pompa, işlem hatlarında sıvıların düzenli olarak taşınması ve işlenmesi gereken endüstrilerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Sıvıların hassas bir şekilde ve düzgün bir akışla taşınmasını sağlamaktadır. Ayrıca özellikle hijyenik uygulamalar için tasarlanmış olanı ile gıda, ilaç ve kozmetik endüstrilerinde de kullanılmaktadır.

Manyetik pompa, sızıntı sorunlarının ortadan kaldırılması ve pompanın iç kısmının dış ortamdan tamamen izole edilmesi nedeniyle, tehlikeli kimyasal maddelerin taşınması gibi riskli işlemlerde de kullanılır. Ayrıca, aşındırıcı, yanıcı veya patlayıcı sıvıların taşınması için de tercih edilen bir pompa türüdür.

Manyetik Pompa Kullanımının Avantajları

Manyetik pompanın birçok avantajı vardır:

  • Sızıntı riski yok: Manyetik pompanın çalışma prensibi gereği, pompanın iç ve dış kısmı tamamen izole edilir. Bu, pompanın sızıntı riskini ortadan kaldırır ve çevre ve işçi güvenliğini artırır.
  • Bakım kolaylığı: Manyetik pompanın iç kısmı basit bir yapıya sahiptir ve bakımı kolaydır. Ayrıca, pompanın tasarımı, pompanın parçalarının değiştirilmesi veya bakımı için pompayı sökmek zorunda kalmadan erişilebilir olduğundan, bakım süresi ve maliyeti azaltılır.
  • Uzun ömür: Manyetik pompanın iç kısmı, diğer pompa türlerindeki gibi mekanik conta veya yataklara sahip değildir. Bu nedenle, manyetik pompa daha az aşınır ve ömrü daha uzundur.
  • Korozyona dayanıklı: Manyetik pompa, sıvıların transferi için kullanılan malzeme seçiminde daha esnek olabilir. Pompanın içindeki manyetik sürücü sayesinde, pompanın iç kısmının metal olması gerekmez. Bu da manyetik pompanın çeşitli sıvıların transferi için uygun olmasını sağlar ve korozyona dayanıklı olduğu anlamına gelir.
  • Düşük titreşim ve gürültü: Manyetik pompanın iç kısmında herhangi bir mekanik temas olmadığından, pompa düşük titreşim ve gürültü seviyeleriyle çalışır. Bu özellik, pompanın sessiz çalışmasını sağlar ve aynı zamanda pompanın stabilitesini artırır.
  • Enerji verimliliği: Manyetik pompanın iç kısmı, diğer pompa türlerinde olduğu gibi mekanik conta veya yataklara sahip olmadığından, enerji tasarrufu sağlar. Pompanın verimliliği artar ve enerji tüketimi azalır.

Manyetik pompa bu nedenlerden dolayı, endüstriyel uygulamalarda sıklıkla tercih edilen bir pompa türüdür.