Maliyetler arttı, marketler kuruşları silmeye başladı!

Maliyetler arttı, marketler kuruşları silmeye başladı!
16 Kasım 2022 09:58

Madeni para üretiminde kullanılan metallerin fiyatlarının artmasıyla birlikte, maliyetler para değerinin üzerine çıktı. Yaşanan bozuk para sıkıntısından dolayı marketlerdeki bazı ürünlerde 1, 5, 10 ve 25 kuruş gibi bozuk para miktarları kaldırıldı.

 

 

Nikel, bakır, alüminyum gibi metalleri tedarik etme konusunda yaşanan sorunlar bozuk paraları etkiliyor. Birgün’den Berkay Sağol’un haberine göre yaşanan bozuk para sıkıntısından dolayı marketlerdeki bazı ürünlerde 1, 5, 10 ve 25 kuruş gibi bozuk para miktarlarını kaldırdığı görüldü. Bozuk paralar ise maliyetlerinden dolayı piyasaya inmeden toplanıp eritiliyor.

Bakır, nikel ve çinko metalleri madeni paraların üretiminde kullanılan üç ana madde. Madeni para üretiminde kullanılan metallerin fiyatları arttıkça maliyetleri değerinin üzerine çıktı. 1 kuruşun metal maliyeti 1 TL’ye yükseldi. 5 kuruşun maliyeti 1 lira 14 kuruşa, 10 kuruşun 1 lira 24 kuruşa, 25 kuruşun maliyesi ise 1 lira 57 kuruşa çıktı. 50 kuruşun maliyeti değerinin 5 katından daha fazla olan 2 lira 68 kuruşa, 1 TL’nin değeri ise 3 lira 23 kuruşa kadar yükseldi.

Tedavüldeki en küçük kâğıt para olan 5 TL’nin kâğıdının maliyeti 6 lira 78 kuruşa, 10 TL’nin değeri 7 lira 91 kuruşa, tedavüldeki en büyük kağıt para birimi olan 200 TL’nin değeri ise 13 lira 56 kuruşa kadar çıktı.

 

 

“MADENİ PARALARIN DEĞERİNİ KAYBETTİĞİ AÇIK VE NETTİR”

 

 

Konuya ilişkin değerlendirmelerde buşunan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, “Merkez Bankası 1 Temmuz 2022’de para İçinde kullanılan; Ham bakırın kilosunu 355 TL’ye, ham nikelin kilosu 689 TL’ye, ham çinko kilosu 228 TL’ye aldığını tespit ettim. Bu satın alma maliyetleriniz defalarca sor önergesi ve bilgi edinme yasası çerçevesi ile edinmeye çalıştım fakat bu bilgileri Merkez Bankası Darphanesi bizimle ticari sır olduğu için paylaşmadı. Ben aylardır 5 TL ve 10 TL’nin madeni olması gerektiğini vurguluyorum. Gelinen noktada madeni paraların değerini kaybettiği açık ve nettir. 5 lira ve 10 liralık kâğıt paranın kâğıt para maliyeti da madeni olması gerektiği açıktır. Gelinen nokta içler acısı 1 kuruş bile 100 katı ücret ile imal ediliyor” dedi.