Mahvedilen hayatın faili ‘meçhul’

Mahvedilen hayatın faili ‘meçhul’
13 Eylül 2013 13:15

6 polis hakkında 3.5 ay geçmesine rağmen hiçbir işlem yapılmadı.

 

Hakan Yaman’ın bir gözünü kör ettikleri ileri sürülen ve suç duyurusunda bulunulan 6 polis hakkında 3.5 ay geçmesine rağmen hiçbir işlem yapılmadı.

Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında 2 Haziran gecesi Sancaktepe’de çıkan olaylarda servis şoförü Hakan Barış Yaman (38) ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Yaman, olaylar sırasında evinin bulunduğu sokağa giremediği için Demokrasi Caddesi üzerine bıraktığı servis aracını almak istemiş, su sırada TOMA’dan sıkılan suyla yere düşmüş, 6 polis tarafından feci şekilde dövülmüştü. Yaman’ı sopalarla döven polisler olay yerindeki bir vatandaş tarafından kamerayla kaydedilmişti. Emniyet güçleri Yaman’ı daha sonra yanan bir çöp konteynırının yanına bırakarak olay yerinden uzaklaştı. Yaman, vatandaşlar tarafından Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Sol gözünün yitiren, beyninde ağır hasar oluşan Yaman’ın kaburgalarında da kırıklar meydana geldi. Ateşe bırakıldığı için sırtında yanıklar oluşan Yaman aradan geçen süreye rağmen eski hayatını dönemedi.

Tehlike sürüyor

Artık hayatına engelli olarak devam edeceğini söyleyen Yaman, “Gece aracımı kurtarmak için gittiğimde TOMA’dan sıkılan su ile yere düştüm. Kaçmaya çalışırken tekrar yere düştüm, sonrasını hatırlamıyorum. Bir vatandaşın çektiği görüntülerde 6 polisin beni dövdüğünü, ardından ateşe bıraktığını izledim. Şans eseri hayatta kaldım, gözümü kaybettim, yüzümün tüm kemikleri kırıldı ve beynimde ağır hasar oluştu. 3 ameliyat daha olmam gerek. Doktorlar halen hayati tehlikemin olduğunu ve ameliyattan sağ çıkamama ihtimalim olduğunu söylüyorlar. Eşim imza verdikten sonra ameliyata gireceğim. Çünkü yüzümdeki kemikler beynime baskı yapıyor ve yerlerine oturtulmaları gerekiyor. Doktorlar sorumluluk almak istemiyorlar. Tüm bunlara rağmen hiçbir sorumlu polis yakalanmadı” dedi.

‘Beni işten çıkardılar’

Yaman, olayın ardından işten çıkartıldığını ve hiçbir sosyal güvencesinin olmadığını vurgulayarak, “Tedavimin nasıl süreceğini bilmiyorum. Yüksek ameliyat ücretlerini nasıl karşılayacağım? Önümde çok zor bir süreç var. Yıllarca çalışamayacağım. Eski halime hiç dönemeyeceğim. Hayatımı engelli olarak sürdüreceğim. İki çocuğum var ve onları nasıl okutacağım? Hayatım boyunca bu travmayı atlatamayacağım” diye konuştu. Mayan’ın eşi Nihal Yaman da, “Ömür boyu bu travmayı atlatamayacağız. Çocuklarımızı sokağa bile çıkartamıyoruz” dedi.

‘Görevli polisler belli’

Yaman’ın gönüllü avukatlığını yapan Eylem Elif Kınacılar, hukuki sürecin devam ettiğini arada geçen 3,5 aya rağmen hiçbir polisin ifadesinin alınmadığını söyledi. Kınacılar, “Görgü şahidinin videosunda da polisin sert tavrı çok açık. Emniyet görevlilerine tekrar güvenmemiz için Hakan’ı bu hale getirenlerin ortaya çıkartılması gerekiyor. Biz suç duyurusunda bulunduk ve 2 müfettişin görevlendirileceğini öğrendik. Olay günü tüm görevli polislerin yaka numarası ve TOMA belli” diye konuştu.

 

Milliyet