Maden projelerinin ardı arkası kesilmiyor!

Maden projelerinin ardı arkası kesilmiyor!
5 Haziran 2023 08:50

Ülkedeki denetimsizlik ve çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreçlerinin işlevsizliği yerli ve yabancı maden sermayesinin iştahını kabartıyor. Ülkenin dört bir tarafı maden şirketlerine ruhsatlandırılmış durumda. Tarım, mera ve orman alanları yok olurken özellikle altın madenciliği, bulunduğu bölgeyi siyanür cehennemine çeviriyor.

 

Fotoğraf: Birgün

 

Son olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 75’i deprem bölgesinde olmak üzere 478 maden sahasını ihaleye açtı. UNESCO Dünya Mirası listesi’ndeki bir alan da ihale listesinde yer aldı.

Türkiye’nin birçok noktasında madencilik faaliyetleri için doğa talan edilirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan ekolojik yıkıma yol açacak yeni bir adım geldi. Birgün’de yer alan habere göre Bakanlık tarafından 478 adet maden sahası ihaleye açıldı. Maden ve Petrol Genel Müdürlüğü (MAPEG) resmi internet sayfasında yayımlanan ihale listesine göre deprem bölgeleri de ihale listesinde yer aldı. 6 Şubat’ta, 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremden etkilenen illerdeki bazı bölgelerde ihaleye çıkarıldı. Hayatın normale dönmediği, Maraş’ta 29, Malatya’da 26, Adıyaman’da 24 adet olmak üzere deprem bölgesinde toplam 75 adet alan ihale edilecek.

 

 

İZMİR’DEN 3 ALAN LİSTEDE

 

 

Başta Çeşme Projesi olmak üzere tehdit altında olan İzmir’de de 3 maden sahası ihale listesinde yer adı. Ödemiş’te toplam 2 bin 618 hektarlık alanda açılmak istenen maden sahası, bölgedeki ormanlık alan başta olmak üzere tarım alanlarını tehdit ediyor. Açılmak istenen maden sahalarından biri Türkmen Yörük kültürü ile bilinen Horzum Köyü’nü de içine alıyor. Bir diğer maden sahası içinde kalan yer ise Çobanlar Köyü. Bölgede meşe ağacı türleri, kestane, menengiç ve kızılçam ağaçları bulunuyor.

Çobanlar Köyü’ne 4 kilometre, Çamyayla Mahallesi’ne ise 680 metre uzaklıkta olan, 2021 yılında açılmak istenen mermer ocağına karşı köylüler tepki göstermişti. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (İZSU) itirazı üzerine üçüncü kez geri çevrilmişti. Bergama’daki Hacıhamzalar ve Terzihaliler köylerini içine alan bin 780 metrekarelik alan da ihaleye açıldı. UNESCO Dünya Mirası listesine 2014 yılında giren ve “ekolojik hassas bölge” ilan edilen alanda, endemik bitki türlerine fıstık çamlarına kapalı orman ve tarım arazilerine sahip.

Bölgede faaliyetini sürdüren maden ocaklarına yenilerinin eklenmesi tarımla geçimini sağlayan köylüleri olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor.