Liderler geceyi ayakta geçirdi

Liderler geceyi ayakta geçirdi
7 Mart 2023 08:32

Her partiye en az bir bakanlık CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığına, geçen cuma günü yaptığı basın toplantısında karşı çıkan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ikna edilmesi son geceye kaldı.

 

 

Pazarı pazartesiye bağlayan gece saat 01:00’den sonra temaslar yoğunlaştı ve büyük oranda uzlaşı sağlandı. Cumhuriyet’in kulislerden edindiği bilgiye göre herkes bir yandan kafa yormaya başladı. Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feramuz Üstün’ün ürettiği formülü genel başkanı Ahmet Davutoğlu’na iletmesiyle hareketlilik başladı. Bu formül şöyle ifade edilebilir:

 

 

İCRACI YARDIMCI

 
Akşener, Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ile kazanılamayacağını, Yavaş ve İmamoğlu’nun adaylığıyla kazanılacağı için desteklediğini söylüyor. O zaman iki belediye başkanın seçimin kazanılması durumunda Kılıçdaroğlu’na “icracı yardımcı” olarak atanacağını kamuoyuna açıklarsak sorun çözülebilir. Pazar günü geri dönüş düşüncesi İYİ Parti’de de yoğun olarak kafa yorulan konu oldu. Masa’daki 5 liderin toplu halde İYİ Parti’yi ziyaret etmesi düşüncesi ortaya atıldı. Ancak 5 liderin farklı konuma düşebilecekleri gerekçesiyle bu öneriden vazgeçildi. İlk formüle dönülmesiyle telefonlar çalışmaya, liderlerle paylaşılmaya başlandı. Sürecin içine DEVA Partisi lideri Ali Babacan da dahil oldu. Hatta temaslar nedeniyle CHP’nin hiçbir temsilcisinin televizyonlara konuşmaması kararı alındı.

 

 

ÖNERİYE SICAK BAKTI

 
Televizyonlara çıkan DEVA ve Gelecek Partisi temsilcileri ise sürecin yeni bir zarar görmemesi için özellikle dikkatli dil kullanmaya özen gösterdi. Akşener ile Kılıçdaroğlu arasındaki diplomasi ve varılan gelişmeler hakkında Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal da bilgilendirildi. Daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a durum iletildi. “Tamam” demelerinin ardından gece saatlerinde iki başkan Akşener ile görüştü. Akşener’in yumuşaması ve öneriye sıcak yaklaşmasının ardından pazartesi günü iki başkanın İYİ Parti Genel Merkezi’ne ziyaretlerinin yinelenmesi kararlaştırıldı.

 

 

ZİYARET KISA SÜRDÜ

 
Ankara’da güneş doğduğunda 6’lı masanın liderleri ve kurmayları uykusuz bir şekilde günü karşıladı. Herkes saat 14:00’te SP Genel Merkezi’nde 5 liderin katılacağı toplantıyı beklerken İmamoğlu ve Yavaş’ın İYİ Parti’yi ziyareti basına duyuruldu. Gece saatlerinde kamuoyuna yönelik olarak planlanan bu ziyaret çok kısa sürdü. SP Genel Merkezi’ndeki toplantı iyice sarktı. Çünkü toplantı öncesinde Kılıçdaroğlu ve Akşener’in de bir araya gelmesi gerekiyordu. İki lider de yakın zamanlarda partilerinin genel merkezinden hareket etti. Baş başa yapılacak görüşmeye İmamoğlu ve Yavaş da katıldı. Söğütözü’ndeki JW Marriot Otel’de yapılan kısa görüşmenin ardından liderler, geçen hafta perşembe günü kaldığı yerden 6’lı masanın toplantısına katılmak için Ankara’nın en eski yerleşimlerinden olan İskitler bölgesindeki SP Genel Merkezi’ne gitti.