Lider turları devam edecek!

Lider turları devam edecek!
29 Temmuz 2022 09:55

Liderler, “Saha çalışmalarını kesmemek” ve “Somut öneriler geliştirmek” için ertelendiği bildirilen toplantının ardından en az bir tur daha bir araya gelecek.

 

 

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, DEVA, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan altılı masanın Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde gerçekleştireceği altıncı buluşması, 7 Ağustos’tan 21 Ağustos’a ertelendi. Erteleme kararında, “sahada devam eden çalışmaların yarım bırakılmaması” endişesinin etkili olduğu kaydedildi.

Altılı masada liderlerin ilk tur görüşmeleri, 21 Ağustos’ta son bulacak. Altılı masanın son toplantısında daha önce genel başkan yardımcıları pozisyonunda oluşturulan komisyonların raporlarının liderlerin gündemine geleceği, çözüm önerilerinin kamuoyu ile “geliştirilmiş biçimiyle” paylaşılabileceği öğrenildi.

 

 

HALKIN KARŞISINA HEYBE DOLU ÇIKILACAK

 

 

Liderlerin son buluşmalarını ertelemelerinde ise iki ayrı etkenin belirleyici olduğu ifade edildi. Edinilen bilgiye göre, genel başkanlar, olası bir erken seçime karşı kurmaylarıyla çeşitli kentlerde sürdürdüğü çalışmaları yarım bırakmak istemedi.

Altılı masanın aylardır çalıştığı ancak “önemli bir yol kat edemediği”ne yönelik eleştiriler de son toplantının ertelenmesinde etkili oldu. Bu kapsamda liderlerin, krizden çıkışın yolu, seçim güvenliğinin tamamen sağlanması ve toplumsal barışın yeniden tesisi gibi konularda somut çalışmaları son toplantıdan sonra halka anlatmak istediği öğrenildi.

 

 

GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK

 

 

İlk turun tamamlanmasından sonra liderlerin yeniden bir araya gelip gelmeyecekleri de netleşti. Liderlerin, bu kriz ortamında az bir tur daha bir araya geleceği, ihtiyaç duyurulursa ikili görüşmeler de yapılacağı kaydedildi. İkinci tur görüşmelerin ana gündem maddesinin ise yaklaşan seçim öncesinde resmi ittifak süreci ile Cumhurbaşkanı adaylığı olması bekleniyor. Cumhurbaşkanı adayının ikinci tur görüşmelerden sonra belirlenmesi bekleniyor.

İktidarın altılı masanın çalışmalarına yönelik ‘karalama kampanyaları’na karşı oluşturulan Altılı Masa İletişim Komisyonu da çalışmalarını hızlandıracak. Yeni komisyonun, masa hakkında ortaya atılan iddialara anında yanıt vereceği, liderlerin aktif çalışmalarını halka anlatacağı ve özellikle Cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecinde tüm spekülasyonların önüne geçmek için çalışacağı ifade edildi.

 

 

ATILACAK ADIMLAR BELLİ

 

 

Altılı masanın iktidara gelmesi durumunda her alanda yaşanan yıkımı düzeltmek için atacağı adımları büyük oranda belirlediğini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “İş başına geldiğinizde ilk adımları doğru atmak zaten işin yarısıdır. Öncelikle iş başına geldiğimizde mevcut durumun gerçek bir fotoğrafını ortaya koymak için bir ‘Durum ve Hasar Tespit Komitesi’ oluşturmak. ‘Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ yepyeni ve işlevsel şekilde hayata döndürmek. Yine yepyeni ve dinamik bir yapısı olan ‘Stratejik Planlama Teşkilatı’nı’ kurmak. Bu teşkilatla bütüncül bir yaklaşımla, sürdürülebilir kalkınma hedefleri ekseninde ulusal, bölgesel ve sektörel bazda strateji, reform, plan ve programları hazırlamak. Bunlar ülkemizde aşındırılan kurumsal kapasiteyi ayağa kaldırmak için atılması gereken adımlar” diye konuştu.