Lavrov ile görüşen Çavuşoğlu: Tahıl koridoru, müzakerenin sonuç verdiğinin kanıtı

Lavrov ile görüşen Çavuşoğlu: Tahıl koridoru, müzakerenin sonuç verdiğinin kanıtı
7 Nisan 2023 12:17

Ukrayna krizi, tahıl anlaşması ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali gibi konuları görüşmek için Ankara’da bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bir araya geldi. İkili, görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı basın toplantısında Bakan Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

 
Deprem sonrası desteği için Rusya’ya teşekkür ediyoruz.

 
Savaşın bir an önce müzakere ile bitmesi gerektiğini söyledik. Türkiye olarak elimizden gelen desteği vermeye hazır olduğumuzu vurguladık.

 
Tahıl koridoru, diyalog ve müzakerenin sonuç verdiğinin bir kanıtı. Anlaşmanın devam etmesine önem veriyoruz. Bu aynı zamanda dünya gıda krizinin azaltılması bakımından da önem arz ediyor. Rus tahılı ve ihracatının önündeki engellerin de kaldırılması gerektiği konusunda mutabıkız. Bu engellerin kaldırılması için gayretleri destekliyoruz.

 
Moskova’da her ülke kendi görüşü ve tutumunu dile getirdi. Bir iki toplantıda her sorunun halledilemeyeceğini biliyoruz, gerçekçiyiz ama diyalogun devam etmesi lazım. Dörtlü dışişleri bakanları toplantısının ne zaman olacağını da değerlendirdik.

 
Arzumuz bir an önce Azerbaycan-Ermenistan arasında kalıcı barış anlaşmasının imzalanması.

 
Kıbrıs konusunda da görüş alışverişinde bulunduk.

 
Bugünkü toplantımızda Afganistan’ı da değerlendirdik. Taliban’ı tanımadan angajmanımız devam ediyor. Ancak kız çocuklarına ve kadınlara yönelik uygulamaları kabul edilemez.

 
Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi konusunda ortak bir irademiz var. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali dahil olmak üzere, enerji işbirliği konularını ele aldık. Santralin açılışının ilk etabı 27 Nisan’da olacak.