'Laiklik ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır'

'Laiklik ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır'
5 Şubat 2013 11:45

CHP Manisa Milletvekili Ecz. Özgür Özel, Laiklik ilkesinin Anayasaya girişinin 76. yılı nedeniyle basın açıklaması yaptı.

 

 

Açıklamasında, “5 Şubat 1937’de Anayasamıza laiklik ilkesinin girmesi ile birlikte ülkemiz demokrasinin olmazsa olmazlarından birisi olan din ve vicdan özgürlüğü için önemli bir adımı atmış ve Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı büyük devrimin önemli halkalarından birini daha tamamlamıştır” diyen Özel, aradan geçen 76 yıllık sürede ülkenin, Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği çağdaş, demokrat ve laik Türkiye Cumhuriyeti vizyonundan hızla uzaklaştığının görüldüğünü ve 10 yıldır iktidarda olan AKP’nin din ve vicdan hürriyetini baskılayarak insanların hür zihinlerine müdahale etme gayretine karşı mücadelenin sürdüğünü belirtti.

 

 

 

 

 

Bugün birilerinin, yüzyıllardır bir arada ve kardeşçe yaşamayı başarmış böylesine asil bir toplumu “dindar-dinsiz” şeklinde bölerek, ötekileştirmeye çalıştırdığı ve dini ekonomik ve siyasi çıkarlarına alet ettiği bir ortamda, tüm yurttaşlarımız için demokrasinin teminatı ve vazgeçilmez bir parçası olan laiklik ilkesi adım adım işlenen bir planla ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır” diyen Özel sözlerine şöyle devam etti:

 

 

 

 

Ancak bilinmelidir ki; laiklik, birilerinin algıladığı şekli ile ne dinsizlik demektir, ne de en basit tanımındaki gibi din ve devlet işlerini birbirinden ayırmaktır sadece.

Laiklik hem dini özgürlük, hem de vicdani özgürlük demektir.

Laiklik, dini yaşama özgürlüğüyle dini yaşamama özgürlüğünün birlikte ve toplumu kutuplaştırmadan  teminat altında tutabilmenin tılsımıdır.

Laiklik bir toplum için farklı inançlara sahip bireylerin barış içinde bir arada yaşamasının;

Cumhuriyetin, demokrasinin ve ulusal birlik ve beraberliğin en önemli koşuludur.

Vicdanı hür bireylerin yetiştiği, çağdaş ve kalkınmış bir ülkenin ve özgür düşüncenin, ve çağdaş milli eğitimin birincil unsurudur.

Böyle bir günde; aramıza din üzerinden, mezhepler üzerinden nifak tohumları ekerek, toplumu birbirine düşman eden, ötekiler yaratan zihniyete karşı dimdik durmalı, insanımızı dini inançlar üzerinden bir taraf olma gayretine sokanların bu ucuz oyunlarına gelmeden ülkemiz için büyük bir devrim ve en büyük şans olan laiklik ilkesinin ödünsüz bir biçimde yaşatmanın gayreti içerisinde olmalıyız. Bizi bir arada tutan böylesine bir ilkenin Anayasamıza girişinin 76. Yılında, başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyetimizi ve onun temel değerlerini yaratanlara saygı, şükran ve minnetlerimi sunuyorum.