‘La Casa de Papel’i aratmayan soygun hikayesi’

‘La Casa de Papel’i aratmayan soygun hikayesi’
22 Ocak 2022 09:13

Tütün mamulleri ve alkollü içki bandrollerinin basım işi ihalelerinde 200 milyon TL’lik zarar oluştuğuna yönelik tespitlere değinen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Küçücük bir soygun hikayesi bu ama böyle yüzlerce var. Buna yürek dayanmaz. Bunun tam adı vatan hainliğidir. Bunun diğer adı da şerefsizliktir, hırsızlıktır. Tablo tam olarak budur” dedi.

 

 

 

Uğur Dündar’ın sunduğu Demokrasi Arenası’nın bu haftaki konukları CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici ve ekonomist Selçuk Geçer oldu.

 

 

“AKSİNİ MECLİS’TE KİMSE İDDİA EDEMEDİ”

 

 

CHP’nin tütün mamulleri ve alkollü içki bandrollerinin basım işi ihalelerinde ortaya çıkan yıllık 200 milyon TL’lik Hazine zararının nasıl oluşmasına yönelik araştırma önergesiyle ilgili konuşan Engin Altay, izleyicilere “La Casa de Papel dizisini izlediniz mi?” diye sordu ve diziyle benzerlik gösteren olayı şöyle anlattı:

* Gelir İdaresi Başkanı ile darphane bir anlaşma yapıyor. Bu anlaşmadan 2 ay sonra bir kararname yayınlanıyor. Darphanenin yapacağı gizlilik taşıyan işlemler için ‘ihaleye gerek yoktur’ deniliyor. Bu bandrol işi bir firmaya 185 milyon TL’ye yaptırılıyor idi.

* Fakat karanameden sonra darphane başka bir firmayı çağırıyor, pazarlık usulü bu bandrol işini 185 milyon TL’ye yaptırdığı işi 400 milyon TL’ye veriyor adamına. 400’e aldığı adamın matbaası yok. Daha önce bu işi Gelir İdaresi Başkanlığı’na yapan firmaya gidiliyor; ‘sen bu işi yapıyordun, al gene sen yap’ deniyor.

* 185 milyona yine ortaya yaptırılıyor. Darphane götürüyor verdiği 400’ü alıyor. 185’i işi yapana veriyor, 215 milyonu cebine koyuyor.

* Küçücük bir soygun hikayesi bu ama böyle yüzlerce var. Buna yürek dayanmaz. Bunun tam adı vatan hainliğidir. Bunun diğer adı da şerefsizliktir, hırsızlıktır. Tablo tam olarak budur. Bunun aksini Meclis’te kimse iddia edemedi.

 

 

“TÜRKİYE’DE HER GEÇEN GÜN BİR WATERGATE OLAYI YAŞANIYOR”

 

 

İYİ Partili Müsavat Dervişoğlu ise Engin Altay’ın sözlerine göndermede bulunarak, “O dizi zaten sürekli vizyonda başka yerlerde, Ankara’nın yüksek tepelerinde” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

* Türkiye’de her geçen gün bir Watergate olayı yaşanıyor. Basın üzerinde de yaşanıyor. ABD’de hükümeti ve başkanı deviren skandalla tarihe Watergate skandalı diye geçti.

* Benimkisi bir iddia değil, bir gözlem; Türkiye’de her gün benzer bir Watergate olayı yaşanıyor ama yerinden sallanan yok. Bunların anlatılması hiç kimseyi etkilemiyor. Orta yerde bir çürümüşlük, bir ahlaksızlık hüküm sürüyor.

Vatandaşa seslenen Dervişoğlu, şu ifadeleri kullandı:

* Burası Türkiye. Bu milletin mensupları her zaman binecek bir Bandırma vapuru, inecek bir Samsun limanı bulur. Bunun da ötesinde Gazi Mustafa Kemal’in dediği gibi ‘Geldikleri gibi giderler’.

* 2019 Mart seçimlerinde nasıl gittilerse, bu memleketin sorumluluk sahibi siyasi partilerinin ortak iradesinin oluşturduğu sinerjiyle nasıl koltuklarını terk ettilerse, Türkiye Cumhuriyeti devletinin yönetimini de aynı sorumluluk şuuruyla hareket eden muhalefet partilerine terk edeceklerdir. Bundan hiç kimsenin zerre şüphesi olmasın.