Kuş Ürünleri (Yemi, Kafesi, Krakeri) Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kuş Ürünleri (Yemi, Kafesi, Krakeri) Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
12 Haziran 2021 19:00

Kuşunuzun sağlıklı yaşaması ve uzun bir ömür sürmesi için ona çok iyi koşullarda bakmanız gerek. Bunun için bazı temel ürünlere ihtiyacınız var. Kuş yemleri, kuş kafesi, kuş krakerleri gibi ürünler bunlar arasındadır. Peki, kuş ürünleri alırken nelere odaklanmalısınız?

 

Kuş Yemi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Resim1

 

Kuş yemi seçimi, kuşunuzun sağlığı açısından büyük önem arz eder. Tıpkı insanların olduğu gibi evin küçük bireyi olan kuşların da birtakım besin ihtiyaçları vardır. Kuşların bir yemi yiyor oluşu bu yemin faydalı olduğu anlamına gelmeyebilir. Yani kendi ellerimizle kimi zaman kuşların ölümüne neden olabiliriz. Bu yüzden kanatlı dostunuza alacağınız yemi seçmeden önce tüm seçenekleri ince eleyip sıkı dokumanız gerekir. Ayrıca aldığınız yemlerin içeriğine dair de bilgi sahibi olmalısınız. Her kuş sahibinin bildiği gibi kuşa yem seçmek çok ciddi bir dikkat gerektirir. Muhabbet kuşu, kanarya ve papağan gibi kuşların metabolizmaları sanıldığından daha hassastır. Bu hassas metabolizmalara da zarar vermemek adına oda ısısı, ışık düzeyi, uyku düzeni ve yaşam koşulları gibi faktörlere ek olarak yedikleri yemlere de dikkat etmek gerekir. Yeterli olmayan koşullarda yaşamlarını süren kuşlar bu durumu ancak yedikleri yemler ile tolere edebilirler. Bu sebeple yem seçme işini şansa bırakmamak gerekir.

 

Yaşamları sahiplerinin sunduğu kaliteli ortama bağlı olan kuşların beslenme konusundaki hususlarına dikkat edilmesi gerekiyor.  Her kuş cinsine özel yem vardır. Bu yüzden kuş yemi alırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus budur. Yavru kuş ve yetişkin kuşların yem ihtiyaçları farklıdır. Bu sebeple kuş yemini alırken, kuşun yaşını göz önünde bulundurmalı ve ona göre almalısınız. Ayrıca yeni gelişmekte olan kuşlara has yem alınması tavsiye edilir.  Kuşlarında diğer canlılarda olduğu gibi besin öğelerinde alması gereken organikler bulunur. Kuşun besin değerini dikkate alarak kuş yemini almalısınız.

 

Kuşların belirli hammaddelere alerjisi olabilir. Bu sebeple alacağınız yemin önce içeriğini okumalı, gerekirse satın aldığınız yerden bilgi almalı ve öyle tercih etmelisiniz. Eğer çok hareketli ve enerjik bir kuşa sahipseniz, onun enerji değerini karşılayabilecek yemleri almalısınız.

 

Kuş Kafesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Resim2

Kuş kafesi, kuş beslemek isteyenlerin edinmesi gereken önemli ürünlerden biri. Kuş sahibi olmak ciddi sorumluklar gerektirir. Bu sorumlulardan biri de evcil hayvana gerekli yaşam alanını sağlamaktır. Günümüzde birçok çeşit ve markada bulunan kuş kafeslerinin arasından seçim yaparken kararsız kalmak mümkündür. Kuş kafesinin kuşa, gereken konforu ve eğlenceyi sağlamasını isteriz. En iyisinin olması için seçenekler arasından seçim yapmaya çalışırız. Kuş kafesi alırken öncelikle kafesin tipine ve yapısına çok dikkat etmek gerekiyor. Kafesin tasarımı ve yapısı kare olmalıdır. Yuvarlak ve oval şekilde olan kafeslerden tercih etmemeye özen göstermelisiniz. Yuvarlak kafesler kuşun yönünü kaybetmesine sebep olur. Ancak kare tipli kafesler tercih edildiğinde kuşta yön kaybı gibi problemlere rastlanılmaz. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise kafesin kaç kapıdan oluştuğudur. Kafesler için ideal kapısı sayısı 2-3 tanedir. Kapılardan dolayı ilerleyen zamanlarda içerisine takacağınız banyo ve yuvalık sıkıntı çıkarmamalıdır. Ayrıca kapıların yaylı kapı olmamasına da dikkat etmelisiniz. Yaylı kapılar kullanışlı değildir.

 

Kafesin boyutunun küçük olmamasına da dikkat etmelisiniz. Kuş Sahipleri genelde küçük boy kuş kafesleri tercih etse de kesinlikle önerilmemektedir. Çünkü kuşun kafes içinde rahat olması önemlidir. Kafes içerisinde hareket alanları kısıtlı olan kuşlar strese girer ve kendilerine zarar verirler. Özellikle dişi kuşlar stresten yumurta yapmayabilirler. Bu sebeple kuş kafesini büyük boy tercih etmelisiniz. Kafes alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da kafesin kolay temizlenebilmesi için kızaklı yapıda olmasıdır. Çekmece şeklinde olan bu kafes altlıkları hem zaman açısından hem de tasarruf açısından çok kullanışlıdır. Bu sebeple kuş kafesi alırken çekmece şeklinde olanlardan tercih etmelisiniz. Bu tel ızgaranın sayesinde kuşun dışkılarıyla temas etmesi önlenir.

 

Kuş kafesini almadan önce kafesin kalitesini değerlendirmelisiniz. Kafesin sağlam ve dayanıklı olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Keskin ve gevşek kenarlı olan kafeslerden almamaya özen göstermelisiniz. Kuş kafeslerinin en ideali temizlenmesi kolay, toksik olmayan ve yontulmayan paslanmaz çelikten üretilmiş olanlarıdır. Kuş kafesinin en önemli işlevi kuşu dış etkenlere karşı korumaktır. Bu yüzden kuş kafesinin sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmadığından emin olmalısınız. Kusursuz tasarlanmış bir kuş kafesi kuş sahibine uzun yıllar boyu yetebilir. Kuşun kafes içerisinde çok uzun zaman harcayacağını unutmamalısınız. Bu yüzden kuşun yeterince eğlenebilmesini sağlamak amacıyla kafesi tünekler, renkli oyuncaklar ve aksesuarlarla doldurabilirsiniz. Biraz plan biraz da dikkatli karar ile kuşa sağlam, güvenli ve eğlenceli bir yaşam alanı sağlayabilmek için beklentinizi en iyi şekilde karşılayacak kafesi seçebilirsiniz.

 

Kuş Krakerleri Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Resim3

Kuş krakerleri kuşların en sevdiği besleyici besinlerden biridir. Kuşlar ballı, meyveli ve yumurtalı kuş krakerlerini yemeyi çok severler. Kuş krakerleri yemlerden farklı aromaları içerdiği için kuşlar için ödül görevi görür. Sizler de kuşunuzu mutlu etmek ve ödüllendirmek için kuş yemi almak ister, ancak piyasadaki çeşitler ve markalardan dolayı kararsız kalırsınız. Kuş krakerleri, kuşların daha sağlıklı ömür sürebilmeleri için gerekli bir besindir. Kuş krakerlerinin içeriğindeki besin değerleri kuşların metabolizmalarının daha verimli çalışmasını sağlar. Kuş krakerleri, içeriğinde yağ, protein, karbonhidrat, vitamin, mineral ve selüloz bulunan simit ya da baget biçiminde olan besinlerdir. Bu krakerler kuşlar için hem lezzetli bir bombardıman hem de zaman geçirme aracıdır. Kafes içerisinde sürekli kuş krakerleri bulundurmanız kuşun tüylerinin daha parlak ve sağlıklı olmasını sağlar.

 

Kuş krakeri almadan önce kuşun türüne, yaşına ve kilosunu dikkate almalısınız. Bazı kuş krakerleri tüm kuş türlerine uygun özelliklerde üretilse de bazıları özel türlere göre formüle edilmişlerdir. Kuşun türünü ve yaşını dikkate aldıktan sonra lezzet türünü de göz önünde bulundurmalısınız. Her kuş her türden üretilen krakerleri beğenmeyebilir. Bu gibi durumlarda alınan kuş krakeri tüketilmeyecektir. Dolayısıyla kuş hem besin ihtiyacını karşılayamayacak hem de ödül için kullanıldığında sonuç alınamayacaktır. Kuş krakeri alırken kuşun ihtiyacı olan vitamini, minerali, protein, yağ vb. özellikli olan krakerleri öncelik haline getirmeniz gerekir. Kuş krakerlerinden kemikleri güçlendiren, kondisyonu artıran, bağışıklığı destekleyen ve canlılık veren çeşitlerinden kuşa sunmak istediğinizi almalısınız.

 

İhtiyaç duyduğunuz kuş ürünlerini online petshop mağazası ZOO’da bulabilirsiniz.