Kültivatörlere Neden İhtiyaç Duyulur?

Kültivatörlere Neden İhtiyaç Duyulur?
27 Aralık 2022 15:28

Toprağı kabartmak, havalandırmak, kesekleri parçalamak gibi işlemlerde kullanılan, toprağı devirmeden işleyen aletlerin bütününe kültivatör denir. Kültivatörün parçaları; işleyici kısımları, kültivatör ayağı ve uç demirlerden oluşur. Kültivatörün kullanım durumuna göre ayakları ve uç demirleri değiştirilerek işlem sağlanır. Kültivatörlerde tam yaylı ayaklar, yarım yaylı ayaklar ve sabit ayaklar olmak üzere 3 tür ayak tipi mevcuttur.

 

Peki kültivatöre neden ihtiyaç duyulur? Kültivatörün kullanım alanları şu şekildedir:

 

  • Toprağı yırtarak kabartma ve parçalama,
  • Yabancı otların köklerini yolma ve kesme,
  • Serpilen tohum ve gübrelerin üstlerini kapatma,
  • Anız bozma ve arazi tesviyesi yapma.

 

Kültivatör Türleri ve Kullanım Amaçları Nelerdir?

 

  • Tarla kültivatörleri: İkincil toprak işleme, tohum yatağı hazırlığı, malçlı toprak işleme, anız bozma, yabancı ot kontrolü ve toprağın karıştırılması gibi işlemlerde kullanılan hafif kültivatörlere tarla kültivatörü adı verilir. İşleme derinlikleri 5 ile 15 cm arasında değişkenlik gösterir.
  • Çizel kültivatör (çizeller): Toprağı alttan yırtarak kabartan ağır kültivatör türüne çizel adı verilir. Toprağı kabartma ve karıştırma etkisi yüksek fakat devirme ve parçalama etkisi düşük olduğundan, koruyucu toprak işlemenin temel aleti olarak kullanılır.
  • Dekompaktörler : Toprak yüzeyinden ortalama olarak 15 ile 25 cm derinliğe kadar olan kısımdaki toprak sıkışmasını gidermeye yarayan ağır kültivatör türüne dekompaktör adı verilir. Özellikle nem oranı yüksek olan toprak koşullarında yapılan işleme veya hasat gibi tarımsal faaliyetlerde toprak sıkışmasının giderilmesi amacıyla kullanılan kültivatörlerdir.
  • Dipkazanlar: Taban taşı veya daha derin toprak tabakalarındaki sıkışmış olan toprağın parçalanması drenaj sorununun giderilmesi gibi işlemlerde kullanılan ağır kültivatör türleri arasında yer alır. Taban taşı sorunu bulunan topraklarda, ürün veriminin artırılması amacıyla 3 ile 4 yılda bir kez ortalama olarak 40 ile 60 cm iş derinliğinde dip kazanlarla toprağın işlemesi sağlanır. Dipkazan kültivatörler sabit dipkazanlar ve titreşimli dipkazanlar olarak ikiye ayrılır.

 

Toprağı işlemek için kullanım amacınıza uygun kültivatörlere https://agriline.com.tr/ sayfasından ulaşabilirsiniz.