Kredi kuyruğu virüs riskini artırdı!

Kredi kuyruğu virüs riskini artırdı!
29 Mart 2020 11:12

Halkbank, bugüne kadar faiz destekli kredilerden yararlanmamış olan tüm esnafa 25 bin lira nakit kredi ve 25 bin lira ticari kart desteği vereceğini duyurdu. Bankanın bu kararı üzerine şubelerde oluşan yoğunluk, korona virüsü bulaşma riskini de artırdı.

 

ÇÖZÜM ÜRETİLEBİLİRDİ

 

 

Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre insanlar bankaya giderek hem kendi hayatlarını hem de banka çalışanlarının hayatını riske atarken birçok çözüm önerisi gündeme geldi. Uzmanlar, bankaların internet şubelerine gerekli altyapı çalışmasının sisteme entegre edilmesiyle birlikte bu işlemin online olarak yapılması gerektiğini söyledi.

 

 

ÇALIŞANLAR İÇİN ÖNLEM: SERBEST KIYAFET VE MASKE

 

Banka çalışanlarının karşılaşabileceği riskleri iktisatçı danışman Meriç Dıraz’la konuştuk. Kredi kullanma süreçlerinin başvuru sürecinden sonuna kadar bütün süreçlerin hem banka personeli hem de insanlar için büyük risk yarattığını belirten Dıraz, “Maalesef bu durum sosyal izolasyonu imkansız kılıyor. Kredi verme süreci, çalışan ve müşteriyi karşı karşıya getiren bir süreç. Şubelerin önünde uzun kuyruklar oluştu. Şubelerde de tedbirler alınmadı. Önlem olarak personele serbest kıyafetle gelin dediler, maske dağıttılar. Sonra da, ‘Bakın biz önlem aldık, kredileri satın’ diyerek müthiş bir baskı oluştu. Şu an arkadaşların hiçbir can güvenliği yok” dedi.

 

“Bu kredi zaten bedava verilmiyor” diyen Dıraz şöyle devam etti:

 

“Kredinin verilmesi için birçok kriter var. Kredi notu nasıl, teminat ve kefil… Tüm bunlar sağlandıktan sonra krediyi almak isteyen kişinin SGK ve vergi borcunun da olmaması gerekiyor. Sosyal izolasyon asla söz konusu değil. Bu yaşananlar da izolasyonu imkansız kılıyor. Bugün başvuru yapılsa bile en az 15 gün sonra yanıt alınabiliyor.”

 

 

‘İNSANLARI BORÇLANDIRARAK BU KRİZİ AŞACAKLARINI DÜŞÜNÜYORLAR’

 

Söz konusu destek paketini de eleştiren Dıraz sözlerini şöyle sürdürdü: “15 senedir bu hükümetin büyüme gibi hedeflerinde insanları borçlandırma vardı. Herhangi bir mali destek alınmış olsa bile uygulanmayıp insanları daha fazla borçlandırma kararları alındı. Şu an karşılaştığımız sorun kimsenin çözemediği bir problem: korona virüsü. ABD, herkesin cebine bin dolar koyacağız, dedi. Fransa, küçük işletmeler batmayacak, dedi. Çünkü bu hükümetlerde para vardı ve bunu yaptılar. Bizde para olmadığı için insanları borçlandırarak bu krizi aşacaklarını düşünüyorlar. Ne yazık ki bunu yaptıkları zaman da virüse kurban verecekleri bir kesim de var. Müşteriyle iletişim halinde olan şube personeli riski çok yüksek. Bankaların çalışanları arasında test sonucu pozitif çıkan var ve bunlarla temas kurmuş personeller mevcut.”