Köylüler HES’e karşı imza topladı

Köylüler HES’e karşı imza topladı
13 Eylül 2013 14:40

Antalya’nın Kumluca İlçesi’ne bağlı Büyükalan köylüleri, Alakır Nehri üzerinde yapılmak istenen hidroelektrik santraline (HES) karşı imza topladı. İmzaları Antalya Valiliği’ne sunan köylüler, HES’e karşı olduklarını söyledi.

 

 

Antalya Valiliği önünde toplanan köylüler ‘Biz; Su Şırıltısı, Rüzgar, Kuş Ötüşü, Yapraklar, Ağaç Dalları ve Halkız… Alakır’da HES İstemiyoruz’ yazılı pankart açtı. HES projeleri yapılması halinde tarım ve hayvancılıkta kullandıkları suyun yok olacağını savunan grup adına açıklama yapan Hediye Gündüz şunları söyledi:

 

“Bugün Antalya’nın özellikle batısında çok önemli çevre sorunları yaşanıyor. Alakır Nehri toplam 170 bin insanın ekmek kazandığı Kumluca Ovası’nı besleyen en önemli nehirdir. Bu nehrin bölgenin coğrafyasıyla bütünleşmesi sonucunda yüzlerce endemik bitki vardır. Dünyanın en önemli ormanları ve endemik bitkilerinin yaşadığı coğrafyalardan biridir. Türkiye dünyadaki 26 önemli coğrafyadan biridir. 26 coğrafya içinde Batı Toroslar özellikle ilk sırayı alır. Bu kadar önemli bir yeri biz asla kaybedemeyiz, HES’e ya da başka bir şeye veremeyiz. Şu anda çok tedirginiz. HES yapılmasını istemiyoruz.”

 

KÖYLÜLER HES’E KARŞI

 

Büyükalan Köyü’nün eski muhtarı Adil Arıcan da, Alakır Nehri üzerinde kurulması planlanan 1 ve 2 nolu HES’ler için köylünün ve çevrecilerin görüşü alınmadan tutanak tutulduğunu belirterek, “Bu tutanağı istediysek de verilmedi. 1 ve 2 nolu HES projesine köylüler karşıdır. Köylülerin imzalarını toplayıp geldik. Bu işin karşısındayız. bin 500, 2 bin dönüm tarım alanımız var. Onlar yok olacak. Gereğinin yapılmasını yetkililerden talep ediyoruz” diye konuştu.

 

SUYUMUZ YOK OLACAK

 

Basın açıklamasının ardından köylüler, Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu ile görüştü ve topladıkları 80 imzayı teslim etti. İmzaların yanında bir de dilekçe veren köylüler, HES yapılması halinde tarım ve hayvancılıkta kullandıkları suyun yok olacağını savundu.

 

 

92b81bdb361058b9cbaeabb6e96b39bc

 

8698db06a0d43cf5289af147fb3bdec7

 

ec1721474f2002137a8baaf6f31719fe