Kosova, BM üyeliği için başvuruda bulunmaya hazırlanıyor

Kosova, BM üyeliği için başvuruda bulunmaya hazırlanıyor
15 Eylül 2013 09:30

Kosova Cumhuriyeti Birleşmiş Milletler Örgütüne üye olmak için başvuruda bulunmaya hazırlanıyor.

 

 

Bağımsızlığın ilan edildiği 17 Şubat 2008 tarihinde bu yana Kosova’yı 100’ün üzerinde ülkenin tanımasına karşın, BM üyeliği yolunda birçok engel bulunuyor. Bunun bilincinde olan Kosova yetiklileri, bu engelleri aşmak için lobicilik faaliyetlerini artırmış durumda. BM üyeliği yolunda en büyük engeli Kosova’yı hala tanımayan Güvenlik Konseyi daimi üyeleri Rusya ve Çin oluşturuyor. Kosovalı yetkililer, Rusya ve Çin’in vetosunu  atlatmak için dost ülkeler ABD, İngiltere, Almanya ve Türkiye’nin desteği ve tavsiyelerine  göre hareket etmeyi planlıyor. BM üyeliği yolunda ikinci  engeli BM Güvenlik Konseyi’nin, Kosova’ya ait 1244 sayılı kararı oluşturuyor.
Kosova Dışişleri Bakanı Enver  Hocay’a  göre, BM yolunun açılması yönünde 1999 yılından itibaren Güvenlik Konseyi’nin 1244 sayılı kararının değiştirilmesi ve kaldırılması gerekli.

 

Söz konusu Güvenlik Konseyinin 1244 kararı  halen yürürlükte bulunuyor ve bunun sonucu olarak da BM Kosova Misyonu UNMIK Kosova’dan hala ayrılmıyor. İki hafta önce BM Güvenlik Konseyi’nde Kosova’daki durum görüşülürken, Dışişleri Bakanı Enver Hocay 1244 sayılı kararın kaldırılması talebinde bulunmuştu. Şimdi ise BM Güvenlik Konseyi’nden cevap bekleniyor. BM Güvenlik Konseyinden cevap beklenirken, Kosova, daha çok sayıda tanıma ve uluslararası örgüt ile kuruluşlara üye olmak doğrultusunda etkinliklerini sürdürüyor. Kosova Bağımsızlık ilanından sonra,  Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu üyesi oldu şimdi ise BM üyesi olmak için hazırlanıyor.