Körle yatan şaşı kalkar

Körle yatan şaşı kalkar
8 Eylül 2012 09:20

Benim kafam Afyon’da meydana gelen patlamayı içine sokamıyor.


Safile USUL H&H YORUM

Düşünüyorum ama kafam almıyor.
 
Ama bazı ihtimaller konusundaki bir değerlendirmemi size sunuyorum.
 
1-Körle yatan şaşı kalkar ihtimali, yani kalitesiz yönetim deyince alamet-i farika olan mevcut Hükümetle beraber çalışmaktan dolayı TSK da da işler bu hükümetin yönetim seviyesi kadar bozulmuş olabilir. Trafikten tutun, gıda piyasasına kadar, onun bunun açılımına kadar, Suriye çukuruna kadar düşünürseniz kalitesiz yönetim nedir, ders kitabı ölçüsünde anlaşılır olur, o halde böyle bir yönetimle beraber olmak TSK’yı da etkilemiş olabilir.
 
2-Hükümet’in 2007’den beri TSK mensupları üzerindeki tasarrufları askerlerde, “Boşvermişim dünyaya” duygusunu yaratmış olabilir, o kadar çok yaratmış olabilir ki hatta, gaz vanasını açıp uykuya dalan birisi kadar gamsız hale gelmiş olabilirler. Öyle ya o cephanelik nasıl o şekilde hem de gece vakti acemi birliğinin eline bırakılabilir. (uzmanlar bu konuda hemfikir okuduklarıma göre)
 
3-Cephanelikteki askerlerden birisi intihar etmeye karar vermiş ve bu yolla ölümü seçmiş olabilir (saçmalıyor olabilirim ama benim kafa bu işi almıyor)
 
4-Ordaki askeri birliğin içine PKK veya başka bir Türkiye “dostu” ile bağlantılı biri sızmış ve bir nevi canlı bombalık yapmış olabilir (bu az bir ihtimal gibi görünüyor ama muhakkak bu da göz önüne alınmıştır inceleme açısından)
 
5-Bombalar, “70 sene geçti, bir işe yaramadık” diye düşünerek, patlamak istemiş olabilir
 
Evet ihtimaller bunlar.
 
Ama şimdi biraz daha ciddi olursam…
 
Bence en yüksek ihtimal TSK içersinde bir düzen sorunu olması.
 
Belki altyapı sorunları var, belki personel, belki her ikisi de, belki de moral sorunu var.
 
Veya yukardaki sorunlar çok olduğu için bir orduda anlık (akut) olarak çok önemli olmayan işlere konsantre olacak (eski bomba taşınması ve tasnifi örneğin çok önemli bir iş değil bir ordunun iş hiyerarşisi içinde) hacim yok.
 
Büyük sorunlar, hiyerarşide geride kalan ama hata yapıldığında bazen facia yaratabilecek (Afyon’da olduğu gibi) alanlardaki dikkati azaltmış.
 
Hakikaten çok kırgın ve kızgınım bu işe.


Yazarın Son Yazıları:
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz