Konak Kent Konseyi’ nden Tartan’ a Ültimatom!

Konak Kent Konseyi’ nden Tartan’ a Ültimatom!
14 Mart 2014 14:40

Konak Kent Konseyi Yürütme Kurulu yazdığı bir mektupla Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ı hem eleştirilerin hedefine koydu hem de esprili bir dille veda etti.

 

Yürütme Kurulu tarafından yazılan mektupta, bir süredir Tartan’ ın AKP karşıtı eylemler konusunda Kent Konseyi’ ni frenlemeye çalıştığı göze çarpıyor.

 

Ayrıca seçim çalışmalarında Hakan Tartan’ ın kullandığı üslup da protesto ediliyor ve diğer adaylara karşı daha demokrat tavırlar takınması gerektiğinin altı çiziliyor. Belediyeye ait semt merkezlerinde seçim propagandası için zeytinyağı dağıtıldığı iddia edilen mektupta Tartan’ın seçimleri kazanamayacağı ima edilirken seçimden sonra Kent Konseyi’ nde gönüllü olarak çalışması için kinayeli bir şekilde çalışmalara da davet ediliyor.

 

1412468_397063950421286_1395381910_o

 

Konak Kent Konseyi tarafından Tartan’ a yazılan mektubun tamamı:

 

Sayın Başkan,

Bir yıla yaklaşan görev süremizde yürütme kurulu olarak sizinle ilk – muhtemelen de son- iletişimimiz ne yazık ki bu mektup aracılığıyla olmak zorunda kaldı. Oysa şimdiye kadar daha sıcak bir iletişim kurmuş olup daha uyumlu çalışabilmiş olmayı dilerdik. Bu iletişim sayesinde başkanı olduğunuz Konak Belediyesi’ nin hizmetlerine el birliğiyle katkılarımızı arttırabilirdik.

 

Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi kent konseyler inin kuruluş amacı belediye yönetimlerine etkin katılımın sağlanmasıdır. (5393 sayılı Belediye Kanunu; MADDE 76. — Kent konseyi, kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır.) Konak Kent Konseyi Yürütme Kurulu olarak şimdiye kadar bulunduğumuz her platformda ve düzenlediğimiz bütün etkinliklerde gerek bize destek sağlayan kurumları gerekse de Konak Belediyesi’ ni en güzel şekilde temsil ettiğimize inanıyoruz. Bu temsiliyetin ötesinde sivil toplum kuruluşları ile Belediyemiz’ in uyumlu diyaloğu olduğu algısını da kamuoyunda hakim kıldığımızı düşünüyoruz.

 

20140302_140504

 

Bünyemizde kentin öncü sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri aktif olarak görev almaktadır. Yürütme Kurulumuz’ da TMMOB, TÜKODER, SMMM ve siyasi parti temsilcileri ile birlikte Kadın Meclisi Başkanımız, Engelli Meclisi Başkanımız, Muhtarlar Meclisi Başkanımız da bulunmaktadır. Böylesi kaliteli bileşenlerin olduğu Konak Kent Konseyi’ nin daha etkili faaliyetler ile gündeme damga vurması gerekirdi. Amacımız Genel Kurul’ umuzun bizlere seçimle verdiği yetkileri layığıyla kullanmak ve öncelikle İzmir, sonrasında ise Türkiye gündeminde “Konak” isminin sürekli gündem belirleyici olarak anılmasını sağlamaktı.

 

Daha önceki dönemlerde bunu kısmen de başardığımıza inanıyoruz. İzmir Kent Konseyleri Birliği’ nin ve Türkiye Kent Konseyleri Platformu’ nun kuruluş aşamalarında etkin görev alarak öncü rollere soyunduk. Türkiye Kent Konseyleri Platformu’ nun kuruluş toplantısını da Sizin ev sahipliğinizde yaptırarak bir ilke daha imza atmıştık. Ve devamında bu desteklerinizden ötürü CHP Genel Merkezi Kent Konseyleri Masası’ nın düzenlediği toplantımızda da yine her etkinliğimizde oldu gibi sizi onurlandırmıştık. Halen Gerek İzmir Kent Konseyleri Birliği’ nin gerekse de Türkiye Kent Konseyleri Platformu’ nun Genel Sekreterlik görevlerini Konak Kent Konseyi olarak yürütmekteyiz.

 

Bunların yanında Türkiye ve İzmir gündemlerini yakından takip edip düzenlediğimiz faaliyetlerle de sürekli kamuoyunun dikkatlerini üzerimize çekmekteyiz. Ancak bütün bunlar olurken, özellikle son bir yıldır, Sizin desteğinizi yanımızda hissedemediğimizi üzülerek bildirmek isteriz. Konak Kent Konseyi’ nin duruşuna karşı tepkisel bir tavır aldığınızı gözlemliyoruz. Efem Çukuru’ nda bütün kadın meclislerinin ortaklaşa yapacağı protesto eylemine katılmamızın, bize gönderilen bir e-posta ile tarafınızca “böyle bir süreçte bu eylemin doğru bulunmadığı” bildirilerek engellenmeye çalışılmıştı. Yanlış çevre politikalarıyla halkı sokaklara döken AKP’ ye karşı yapılacak, çevre bilinci içeren bir eylemin hangi süreçten ve hangi koşullardan ötürü yanlış olduğuna anlam verememiştik. Daha doğrusu verdiğimiz anlamları dile getirmekten şimdiye kadar kaçındık.

 

Ancak seçim sürecine girdiğimiz günden bugüne kadar takındığınız tavırların yanlış olduğunu, seçtiğiniz yöntemlerin bir siyasetçi ve yöneticiye yakışmayacak gayri ahlaki durumlar içerdiğini bildirip sizi uyarmak Kent Konseyi olarak görevlerimiz içinde bulunmaktadır. 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festivale Kadın Meclisimiz’ in katılmasına karşı çıktınız. Ancak kadınlarımızın bu etkinlikte yer alması gerektiğini düşündüğümüz için kendi imkanlarımızla katılımlarını sağladık. Şimdiye kadar nitelikli etkinlik yapmasını istemediğiniz Kadın Meclisi’ nden, seçim sürecinde olduğumuz bugünlerde, biraraya gelerek sizi misafir etmelerini istemek ne kadar akılcı? Bu tavrınız “size rağmen” İzmir’ in en etkili kadın meclislerinden biri olan Konak Kadın Meclisi’ ni rencide etmiştir.

 

Son olarak çeşitli STK’lar ile düzenlediğimiz “Kadınım, engelliyim ama İnsanım” panelimize de ne yazık ki tarafınızdan destek verilmedi. Salon olarak Büyükşehir Belediyesi’ nin Ahmet Piriştina Kent Arşivi’ ni kullanmak zorunda kaldık. Ayrıca demokrat olduğunu iddia eden bir siyasetçinin kullanmaması gereken yöntemlerle seçim çalışmalarını yürütüyorsunuz. Seçim dönemleri demokrasi ve bir arada yaşama kültürünün gelişip yerleştiği süreçler olmalıdır. Ne yazık ki sizin tavırlarınızın tamamen ayrıştırıcı ve ötekileştirici olduğunu üzülerek takip ediyoruz. Kent Konseyi binamızda ve diğer semt merkezlerinde içinde zeytinyağı olan ve kendi resminizin ve DSP logosunun basılı olduğu poşetler dağıtıldığına tanık olduk. Bu poşetlerin içinde iki sayfa internet çıktısı köşe yazıları dikkatimizi çekti. Diğer adayları karalayan bu yazıların sizin bilginiz dışında o poşetlere koyulduğunu ummaktan başka elimizden bir şey gelmiyor.

Yine seçim sürecinde sizi desteklemediğini bildiğiniz, Kent Konseyi Başkanımız’ ın da eşi olan Serpil Mumcu’ nun görev yerinin değiştirilmesi talimatını vermenizi de hiçbir demokrat anlayışla bağdaştıramadık.

 

Örnekleri çoğaltmak mümkün…

 

Üzülerek söylüyoruz ki görevde olduğumuz bir yıllık zaman diliminde olumlu katkılarınızı alamadık. Kent Konseyimiz aracılığı ile yönetim süreçlerinize Konaklılar’ ın katılmasını sağlayamadınız. Demokrasi ve özgürlüğün sembolü olan kentimizde yaşayan yurttaşların hakketiği yönetilme tarzı bu olmamalıydı.

 

Görev süremiz iki yıl olduğu için Yürütme Kurulumuz bir yıl daha görevine devam edecek. 2014 bizim için çok yorucu bir yıl olacak. Çünkü sizin döneminizde yapamadıklarımızı yapmak için iki yılın işini bir yıla sıkıştırmak zorunda kalacağız. Bu bir yılda gönüllü olarak bize destek vermek isterseniz kapımızın size daima açık olacağını belirtmek isteriz. Bundan sonraki yaşamınızda size sağlık ve mutluluklar diliyoruz.

 

14 Mart 2014 Konak Kent Konseyi Yürütme Kurulu