Koca’nın açıkladığı sayılarda büyük tutarsızlık!

Koca’nın açıkladığı sayılarda büyük tutarsızlık!
26 Mart 2021 09:21

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bilim kurulu toplantısı sonrası yapmış olduğu açıklamalar kafa karışıklığı yarattı. Bakan Koca’nın açıklamasındaki tutarsızlık dikkatlerden kaçmadı.

 

Fotoğraf: Reuters

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bilim kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye’de şu ana kadar 14 milyon dozdan fazla aşılamanın yapıldığını belirtirken “Yurtdışından getirerek kullanıma aldığımız aşı, toplamda 18 milyon dozun üzerinde” dedi.

Fakat bugüne kadar yapılan resmi açıklamalar ve basına yansıyan bilgilere göre Türkiye’ye 13 milyon doz Coronavac aşısı geldi. Buna geçen gün gelen 1.5 milyon Biontech aşısı dahil edilse daha sayı 14 milyon 500 bin ediyor.

Yeniçağ’ın haberine göre; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bilim kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bakan Koca açıklamasında “Türkiye’de şu ana kadar 14 milyon dozdan fazla aşı uygulandı. Yurtdışından getirerek kullanıma aldığımız aşı, toplamda 18 milyon dozun üzerinde.

 

Ayrıca bugün itibariyle, 10 milyon doza tekabül eden, dolumu Türkiye’de yapılacak aşı elimize ulaşmış durumda. Mayıs sonuna kadarsa toplam 100 milyon dozun Türkiye’ye ulaşmasını bekliyoruz. Anlaşma bu şekilde yapılmıştır” dedi. Ancak bakanın bu açıklamaları daha önce yapılan açıklamaları ile çelişti. Bakan Koca 2020’nin kasım ayında yaptığı açıklamada, aralık, ocak ve şubat aylarında toplam 50 milyon doz aşının Türkiye’ye geleceğini belirtirken aralık ayında Fatih Altaylı’ya yaptığı açıklamada da “Biz yaz gelmeden 100 milyon doz aşı ile 50 milyon vatandaşımızı aşılamak istiyoruz. Biontech’ten de 25 milyon doz aşı gelecek” ifade etmişti.

 

Şubat ayında Muharrem Sarıkaya’ya yaptığı açıklamada ise bakan Koca, Çin ile yapılan anlaşma gereği 50 milyon doz aşının geleceğini açıklamıştı.

Sarıkaya ayrıca yazısında şu ifadelere yer vermişti:

“Bakan Koca’nın da önceki gün vurguladığı gibi BioNTech ile gece yarısına kadar Prof. Dr. Uğur Şahin ile yapılan müzakereler sonucu mRNA aşılarından alınması konusunda anlaşmaya imza konulmuş.

Bu kapsamda bu ay sonuna kadar 500-700 bin doz, mart sonuna kadar da toplamda 5 milyon doza ulaşılacak. İlave olarak da 30 milyon doza kadar alım yapılabilecek.”


TÜRKİYE’YE GELEN AŞI 13 MİLYON DOZ

Çin’den Türkiye’ye 30 Aralık’ta 3 milyon, 25 Ocak’ta 6.5 milyon, 29 Ocak’ta ise 3.5 milyon doz olmak üzere Türkiye’ye toplamda 13 milyon doz aşı geldi. Buna geçen gün gelen 1.5 milyon dozluk Biontech aşısı eklendiğinde ise rakam 14 milyon 500 bin aşı yapıyor.