Kızılay son yıllarda AKP’lilerle dolduruldu

Kızılay son yıllarda AKP’lilerle dolduruldu
1 Mart 2023 09:20

Çadır skandalı ile gündeme gelen Kızılay’da, AKP parti yönetiminde görev alan, belediye başkanlığı yapan, milletvekili adayı olan isimler görevleri bittikten sonra koltuk sahibi olduğu gözler önüne serildi.

 

 

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yeterli yardımı sağlayamamakla eleştirilen ve deprem çadırları ile konserveleri sattığı ortaya çıkan Kızılay’ın yönetim kadrosu dikkat çekti.

Cumhuriyet’ten Mehmet İnmez’in haberine göre, Kızılay’ın kadroları son yıllarda AKP’lilerle dolduruldu. Liyakatsizlik eleştirilerinin odağındaki Kızılay’a, AKP’den vekil adayı olup seçilemeyenler yerleştirildi.

 

 

İşte o isimler:

 

Kerem Kınık: 2004 yılında gönüllü olarak girdiği Kızılay’a, 2015 yılında genel başkan yardımcısı oldu. 2016 yılında da genel başkan olarak seçildi. O yıldan bu yana Kızılay başkanlığını yürütüyor. AKP’ye yakınlığı ile bilinen Kınık, il genel meclis üyeliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Sağlık Komisyonu başkanlığını da üstlendi. Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yaptığı bağışlarla gündeme geldi.

 
Yasir Yılmaz: Toplu Konut İdaresi’ne bağlı Emlak Konut GYO AŞ’de uygulama daire başkanlığı görevine getirildi. Eski AKP milletvekili Halil İbrahim Yılmaz’ın oğlu olan Yasir Yılmaz, 2019 seçimlerinde AKP’den Kütahya belediye başkanlığı için aday adayı olmuştu. Şimdi Kızılay’ın yönetim kurulunda yer alıyor.

 

 

Esra Özkoç: 2013-2017 tarihleri arasında AKP Antalya Kadın Kolları başkanlığı görevini yürüttü. 2019 yılında Kızılay Antalya şube başkanlığına seçildi. 14 Mayıs 2022’de Kızılay’da yönetim kurulu üyesi oldu.

 

 

Yener Tanık: 2014 yılındaki yerel seçimlerde AKP’den Siirt belediye başkanlığı için aday adayı oldu. Siirt kamu hastaneleri Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Tanık, Siirt Belediyesi’nde belediye başkan yardımcılığı görevine getirilmişti. Şimdi Kızılay’ın yönetim kurulunda bulunuyor.

 

 

Kerem Baykalmış: 2014 yerel seçimlerinde AKP’den Gaziemir belediye başkan adayı gösterildi. Seçimleri kazanamadı. 2018 yılında İzmir Kızılay Şube başkanı olarak atandı. Baykalmış, AKP İzmir İl Gençlik Kolları Kurucu teşkilat başkanlığı, yönetim Kurulu üyeliği ve iki dönem AKP Gaziemir meclis üyeliği yapmıştı.

 

 

Mahmut Badem: İzmir’de bir dönem Ödemiş belediye başkanlığı yaptı. İkinci dönem aday gösterilmedi. Onun yerine Ödemiş Kızılay şube başkanı yapıldı.

 

 

Ömür Şanlı: 2014-2019 yılları arasında Konak Belediyesi AKP meclis üyeliği görevinde bulundu. Uzun süre aktif siyasette yer alan Şanlı, Konak şube başkanlığına getirildi.

 

 

Davut Dinçel: İzmir’de AKP Gaziemir ilçe yönetimindeydi. Daha sonra Gaziemir Kızılay şube başkanı oldu.

 

 

Kadem Ekşi: İş insanı olan Ekşi, AKP’nin kuruluşunda yer alan isimlerdendi. 2015’te milletvekili aday adayı oldu ancak seçilemedi. Ekşi, iki dönemdir İstanbul Kızılay şube başkanlığı görevini yürütüyor.

 

 

Mehmet Sılay: Hekim, şair yazar ve siyaset insanı Mehmet Sılay, 24 Aralık 1995 genel seçimlerinde Refah Partisi’nden Hatay milletvekili seçildi. Şimdilerde Kızılay Ankara şube başkanlığı yapıyor.

 

 

Sefa Şık: Aydın Kızılay Şube Başkanı Şık, daha önce Bilal Erdoğan’ın yüksek istişare kurulu üyesi olduğu TÜGVA’nın da başkanlığını yapmıştı.

 

 

Şadi Pirci: Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hamza Yerlikaya’nın 3 maaş almasını sosyal medya hesabından eleştirmesi nedeniyle Kızılay Muğla şube başkanlığı görevinden alınan Yusuf Kayacık yerine AKP’nin kurucularından da olan Pirci atandı. Pirci, AKP Muğla teşkilat başkanlığı da yapmıştı.

 

 

Şükrü Özbakış: Aktif siyasete 1999’da atıldı.

2001’den itibaren AKP’nin çeşitli kademelerinde görevler aldı. 2004 yerel seçimlerinden sonra belediye meclis üyeliği ve Antakya belediye başkanvekilliği ve iki dönem AKP Antakya ilçe başkanlığı görevlerinde bulundu. 2014 yerel seçimlerinde Antakya ve Hatay büyükşehir meclis üyesi seçildi. 2018 yılında da Antakya belediye başkan aday adaylığını açıklayan Özbakış, Kızılay Hatay şube başkanlığına getirildi.

 

 

Aldıkları maaş dudak uçuklatıyor

 
155 yıllık tarihe sahip yardım kuruluşu Kızılay, AKP döneminde holdingleşti. Kızılay’da “huzur hakkı” adı altında verilen maaşlar ise dikkat çekti. Kızılay, 2019 yılında Kızılay Yatırım Holding adı altında holdingleşti ve 9 ayrı şirket kurdu. Holdingleşen Kızılay şirketlerinin yöneticilerine, 2022 yılında 27 bin ile 38 bin TL arasında maaş ödendiği ortaya çıktı.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın ise yönetim kurulu üyeliğiyle birlikte yaklaşık 98 bin TL maaş aldığı kamuoyuna yansıdı. Genel müdür yardımcılarına ödenen maaşın ise 76 bin TL olduğu belirtildi.