Kızılay Güvenpark’taki metro inşaatında 15 metre genişliğinde göçük! CHP’li Gök: Projede yer almayan merdiven çalışması mı sebep oldu?

Kızılay Güvenpark’taki metro inşaatında 15 metre genişliğinde göçük! CHP’li Gök: Projede yer almayan merdiven çalışması mı sebep oldu?
14 Eylül 2021 09:49

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Ankara’da yapımı sürdürülen Atatürk Kültür Merkezi-Gar-Kızılay metrosunun Kızılay istasyonu kısmında göçük meydana geldi. Olayda, Kızılay’da yer alan Güvenpark’ın içerisinde 15 metre genişliğinde göçük oluştu.

 

 

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, göçüğün merdiven tünelinin kazısı sırasında zeminde boşalma meydana gelmesi sonucu oluştuğu belirtildi.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na bir soru önergesi verdi.

 

 

CHP’li Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Ankara’da sürdürülen AKM-Gar-Kızılay metrosu inşaatı sebebiyle Başkent’in en yoğun alanlarından biri olan Güvenpark’ta 15 metre genişliğinde bir göçük meydana gelmiştir. Koruma alanı statüsünde olan ve günün her saatinde Başkentlilerin gelip geçtiği Güvenpark’ta yapılan kazı çalışmaları olası bir felakete davetiye çıkartmakta, Güven Anıtı, anıt ağaçlar ve çevresindeki tarihi doku yıkılma riskiyle karşı karşıya kalmaktadır.

 

 

Meslek odalarının ve ilgili bilirkişi uyarılarına rağmen sürdürülen kazı faaliyetinin inşaat projesine aykırılıklar içerdiği iddia edilmekte, sözü geçen aykırılıkların yol açacağı muhtemel kaza ve yıkımlara karşı şehir planlamacıları önlem alınmasının zorunlu olduğunu ifade etmektedir.

 

 

 

Tarihi alanı ve insan güvenliğini tehlikeye atan çalışmaların bir an önce sona erdirilmesi gerekmekte, Güvenpark’ın tarihi özelliklerinin korunarak yeniden Ankaralıların huzur ve güven içerisinde kullandığı bir mekân haline getirilmesi beklenmektedir.
Bu bilgiler ışığında:

 
1. Güvenpark’ta yapılan metro inşaatında meydana gelen göçüğün oluşmasının sebeplerini açıklar mısınız?
2. Göçük sebebiyle yaralanan veya hayatını kaybeden yurttaşlarımızın sayısını açıklar mısınız? Göçük sebebiyle koruma alanında oluşan zararları açıklar mısınız?
3. Göçüğe sebep olan merdiven çalışmasının inşaat projesinde yer almadığına ilişkin iddialar doğru mudur?
4. AKM-Gar-Kızılay metrosu inşaatı sürecinde meydana gelen kaza ve yıkımların sayısını açıklar mısınız? Sözü geçen olaylarda yaralanan ve hayatını kaybeden yurttaşlarımızın sayısı ile koruma alanında meydana gelen hasarları ve kaybedilen anıt ağaçların sayısını açıklar mısınız?
5. Koruma alanı statüsünde bulunan Güvenpark’ta devam eden yapım işlerinde yurttaşlarımızı ve tarihi alanı koruyacak önlemlerin alınmamasının sorumlularını açıklar mısınız? Ortaya çıkan kayıplara ilişkin hangi resmi süreçler başlatılmıştır?
6. Güvenpark alanında 2021, 2022 ve 2023 yıllarında yapılması planlanan inşaat projelerini ve projelerin içerdiği kazı ve bina yapımı işlerini açıklar mısınız?