‘Kız kulesi yıkıldı’ iddiasının ardından açıklamalar art arda geldi!

‘Kız kulesi yıkıldı’ iddiasının ardından açıklamalar art arda geldi!
4 Eylül 2022 08:20

Sosyal medyada, restore edilmek üzere kapatılan Kız Kulesi’nin yıkıldığı iddia edildi. Birçok hesaptan yapılan paylaşımda Kız Kulesi’nin arkasından geçen bir geminin görüldüğü ileri sürüldü. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Restorasyon sıkıntısız bir şekilde devam ediyor. Hiçbir problem yok. Her gördüğünüz görsele inanmayın” dedi.

 

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyona alınan Kız Kulesi’ni görüntüleyen bir vatandaş, branda ile çevrilen kulenin son halini görüntüledi. Kulenin üst kısmının olmadığı ve arka tarafının göründüğü yer alan görüntüler sosyal medyada tepki topladı.
İddialara ilişkin TELE1’de Hazal Güven’e konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Restorasyon sıkıntısız bir şekilde devam ediyor. Hiçbir problem yok. Her gördüğünüz görsele inanmayın” açıklamasında bulundu. Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen ise, “Biz daha önce de Bakanlığa restorasyon sürecini şeffaf yürütün çağrısı yapmıştık. İddialar gündemimizde, sürecin takipçisi olacağız” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Kültür Bakanlığı Kız Kulesi Restorasyonunda son derece değerli hocalarımız yer alıyor. Restoran yapıldığında zamanlardan kalmış, binaya yük getiren betonarme bir teras vardı sanırım o kaldırılıyor. Yetkili arkadaşlarımız da proje hakkında açıklama yapacaktır.” dedi.

 

 

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta” denildi. Açıklamanın tamamı şöyle:

“1940’lı yıllarda kız kulesinde yaşanan yangın sonrasında yapılmış olan betonarme eklenti, alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Han Tümertekin ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından hazırlanan yapının depreme karşı dayanımının olmadığına ilişkin raporlar ve yine danışman hocalarımızın kontrollüğünde hazırlanan projeler doğrultusunda evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta, özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup restorasyona ve Kız Kulesine ilişkin tüm belgeler ve gelişmeler kizkulesi.com sitesinden tüm halkımızla paylaşılmaktadır.

2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100. yaşında, Kız Kulesi, tarihi ve abidevi değerine uygun şekilde, bir anıt eser ve müze olarak hizmet verecektir.”