‘Kıyafetlerimi satarak başka bir kıyafet alabiliyorum’

‘Kıyafetlerimi satarak başka bir kıyafet alabiliyorum’
24 Mart 2021 09:21

Twitter’da bir kullanıcının ekonomik sıkıntılarını dile getirdiği iletisinden sonra yüzlerce Twitter kullanıcısının yaşadıkları geçim sıkıntısına dair paylaşımları sosyal medyaya damga vurdu.

 

 

Birgün’den Meral Danyıldız’ın haberine göre bir kullanıcının “29 yaşındayım, ne evim var ne arabam. Kiralar yüzünden İstanbul’da depreme dayanıksız bir evde yaşamaya mahkûmum. İstediğim hiçbir şeyi alamıyorum. Psikoloğun seans ücretini bile ödeyemiyorum. Ay sonuna bir liram kalmıyor. Türkiye’de 7 yıllık mühendisim” yazması ülkedeki umutsuzluğu bir kez daha gözler önüne serdi. Bu mesaja yanıt veren kullanıcılardan kimi “Temel ihtiyaçlarım karşılandığı halde aylardır elime nakit geçmiyor. Kitap bile alamıyorum kendime. PDF okuyorum” derken, kimi “18 yaşındayım asgari ücretin altında bir miktara fabrikada çalışıyorum. Bir şey alırken 10 kere düşünüyorum ve yüzde 99 geri bırakıyorum” diye yazdı.

Söz konusu gençlerden yalnızca biri olan 28 yaşındaki Ziraat Mühendisi Gamze Kargın, BirGün’e yaptığı açıklamada iki üniversite bitirmesine rağmen geçinemediğini.

 

 

MÜHENDİS DİKİŞ NAKIŞLA GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

 

 

Yüksek lisansa başladığında maddi imkânsızlıklardan ötürü bırakmak zorunda kaldığını aktaran Kargın, şöyle konuştu: “Kısa bir süre mühendislik yaptım. Aldığımız maaş asgarinin bir tık üstünden öteye geçmiyor. ‘Tecrübe edinirsiniz, bir süre sonra faydasını görürsünüz’ diyorlar. Ancak faydasını görüp göremeyeceğimizi bilmiyoruz. Bu sebeple özel sektörden çıktım, yüksek lisansa başladım. Yüksek lisansa başlayabilmek için kredi almak zorundaydım. Daha önceden kalma bir kredim vardı, bu yüzden yarıda bıraktım. Sürekli maliyet gerekiyordu. Devlet bana hiçbir şekilde katkı sağlamıyor. Ben de ailemin bana verdiği parayla ne kadarını alabilirim? Bir öğrenci olarak bunları nasıl karşılayabilirim?”

Maddi problemlerden ötürü ailesinin yanına dönmek zorunda kaldığını belirten Kargın, şu ifadeleri kullandı: “Kendi mesleğini yapamamak bir insana o kadar dokunuyor ki… Sonrasında işten çıkıp KPSS’ye çalıştım, devlet memuru olmak istedim. Bu süreçte yaptığım dikiş nakışları satmaya başladım. Şimdi evden para kazanıyorum. Atama yapılmadığı için devlet memuru olacağıma dair hiç umudum yok. 28 yaşındayım, ailemin yanında yaptığım işi bile sığıntı gibi yapıyorum. İnsanın gücüne gidiyor.” Kargın, sözlerini “İnsanlar yurtdışına git diyor, ben evimden merkeze bile gidemiyorum, yurtdışına nasıl gideyim?” diyerek noktaladı.

Adana’da yaşayan Ece U. ise stajyer psikolog. Asgari ücretin üçte biriyle geçinen Ece U., 14 yaşındaki kardeşinin de geçimini sağlamak zorunda kalmış. Ece U. şunları dile getirdi: “Babamın sahip olduğu bir ev vardı, orada yaşıyoruz. Ben yeni bir kıyafet almak istiyorsam, örneğin bir kot pantolon için üç tane kot pantolon satıyorum. Bunlardan gelen parayla ihtiyacım olan şeyi alıyorum. Beş tane ders kitabımı satarsam bir yeni kitap için bütçe sağlayabiliyorum. Eğer bunu okuyacak birileri varsa, oy kullanmadan önce iki kere düşünsünler. Oylarının etkiledikleri tek insan kendileri değil. Biz gençler çok zor durumdayız.”