Kişiye özel ilanlar bitmiyor!

Kişiye özel ilanlar bitmiyor!
17 Kasım 2021 10:02

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörlüğü tarafından 25 Ekim 2021 tarihinde verilen akademik ilan ‘kişiye özel’ verildiği şüphesini uyandırdı.

 

Fotoğraf: iyte.edu.tr

 

 

Birgün’den Berkay Sağol’un haberine göre Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü verilen akademik personel ilanında aranılan ve şüphe uyandıran kriterler şu şekilde:

“Radyo, Televizyon ve Sinema ve/veya Medya ve İletişim alanında lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birine, Sinema veya İletişim bilim alanlarından doçent unvanına sahip olmak. Endüstriyel Tasarım lisans ve yüksek lisans programlarında ders verme, tez yönetme ve ulusal/uluslararası projelerde yürütücülük deneyimi olmak.”

İYTE 2019 yılında da torpille atama iddiasıyla gündeme gelmişti. Söz konusu dönemde Biyomühendislik Bölümü’nün öğretim üyesi kadrosuna başvuran aday kişinin seminer yapacağı duyurulmuştu. Lisansüstü öğrencileri ve araştırmacılar, üniversitenin kendi ilkelerini çiğnediğini ve akademik liyakatın hiçe sayıldığını belirtmişti.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerde akademisyen alımlarında tepki çeken “kişiye özel” ilanları ortadan kaldırmak amacıyla; 9 Mart 2021’de ‘Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’nde değişikliğe gittiğini açıklayarak, üniversitelere “akademik kadro ilanlarında kişiyi tanımlayabilecek özel şartlar yer alamaz” uyarısında bulunmuştu. Buna karşın üniversitelerdeki yöneticilerin, “kişiye özel ilanlar” açarak, akraba ve tanıdıklarını akademiye yerleştirmeye devam ettikleri görüldü.