Kırklarelili Recep’in yüz nakli sevinci 2 saat sürdü

Kırklarelili Recep’in yüz nakli sevinci 2 saat sürdü
24 Eylül 2013 09:17

Kırklareli’nde, 2004 yılında oynadığı av tüfeğinin patlaması sonucu yüzü parçalanan ve Akdeniz Üniversitesi’nden gelen yüz nakli müjdesinin ardından Antalya’ya gitmek üzere ambulansla yola çıkan 21 yaşındaki Recep Kaya’nın mutluluğu 2 saat sürdü.

 

Silivri’de gelen telefonda yüzü alınan ve kimliği öğrenilemeyen yabancı uyruklu kişinin kan dolaşımı bozukluğu nedeniyle ‘organ nakline uygun değildir’ raporu verildiği için operasyon iptal edildi ve Kaya evine geri döndü.

 

70ce3260d0808d36e60a11508ecc4fd4

 

Kırklareli’de oturan Recep Kaya, 12 yaşındayken ağabeyinin düğününde oynağı av tüfeğinin kazayla ateş alması sonucu yüzüne isabet eden saçmalar nedeniyle çene, yanaklar, dudak, burun ve alın bölgesi parçalandı. Defalarca ameliyat geçirdiği halde eski haline kavuşamayan ve sokağa çıkmaya utanan Kaya, Akdeniz Üniversitesi’nde başarıyla gerçekleşen yüz nakli ameliyatları üzerine ümitlendi ve yüz nakli için sıra beklemeye başladı.

 

Kırklareli’ndeki bir tekstil fabrikasında işçi olarak çalışan Recep Kaya’ya bugün işyerindeyken saat 17.50′ de Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan’ın ekibi tarafından telefonla arandı. Sağlık personeli, Kaya’ya yüz nakli için verici bulunduğunu ve acil Antalya’ya gelmesi gerektiği bildirildi. Bunun üzerine Kaya, hemen işyerinden çıktı ve eşyalarını toplamak için Kocahıdır Mahallesi’ndeki evine geldi. Çobanlık yapan baba Dursun Kaya evde olmayınca, halası Ulviye Peközer ile birlikte kapının önünde hazır bekleyen 112 Hızır Acil Servisi ambulansına bindi ve saat 20.30’da İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Antalya’ya kalkacak olan uçağa yetiştirilmeye çalışıldı. Ambulans 19.50’de Silivri yakınlarına geldiğinde Recep Kaya’nın cep telefonu tekrar çaldı ve arayan yüz nakli ekibindeki görevli kişi, operasyonun iptal edildiğini bildirdi. Sevinci 2 saat süren Kaya, ambulansla tekrar evine döndü.

 

0bd46c6dc738a31af4939dafb3c4c62e

 

Annesini 2007 yılında kaybeden Recep Kaya’nın telefonla konuştuğu babası Dursun Kaya ise ”Hayırlısı olsun oğlum. O olmazsa başkası olur. Sağlık olsun” diyerek oğlunu teselli etmeye çalıştı.

 

Antalya’dan gelen ilk telefonla sevinen, ikinci telefonla ise üzüntüye kapılan Recep Kaya, ”Umudum hala sürüyor. Hiçbir zaman vazgeçmeyeceğim. Sonuna kadar beklemeye devam edeceğim. Ambulansın içindeyken telefon geldi ve bana nakil yapılacak kişinin kan dolaşımı bozukluğu ortaya çıktığı ve verici için ‘organ nakline uygun değildir’ raporu verildiği söylendi. Gelmenize gerek yok dediler” dedi.

 

Halası Ulviye Peközer ise, “Çok sevinçli gittik. Hayırlısı ne ise o olsun. Çok büyük umutlarla gittik, çok heyecanla gittik. Hastaneden bize bildirdiler, sorun çıktığını söylediler bizde geri döndük. Her şeyin hayırlısı olsun” diye konuştu.