Kılıçdaroğlu’nun yüzde 80 aldığı ABD ve Kanada’da ikinci turda sadece iki gün oy kullanılabilecek!

Kılıçdaroğlu’nun yüzde 80 aldığı ABD ve Kanada’da ikinci turda sadece iki gün oy kullanılabilecek!
16 Mayıs 2023 09:20

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 14 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 80’ini aldığı ABD ve Kanada’da Türk vatandaşları, ikinci tur için sadece 20-21 Mayıs’ta oy kullanabilecek.

 
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) dün yayımladığı takvimde gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemine 20 Mayıs’ta başlanacağı, 24 Mayıs’ta ise sona ereceği açıklanmıştı.

Öte yandan YSK’nın 14 Mayıs seçimleri için yayımladığı yurt dışı seçim yerleri notunda da seçimlerin ikinci tura kalması durumunda Long Island ve South Jersey’deki New York başkonsoloslukları dışındaki misyonlarda sandıkların 20-24 Mayıs arasında kurulacağı belirtilmişti.

1684212178031-ekran-alintisi

T24’te yer alan habere göre Pazartesi, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada ise seçimin ikinci turu için sandıkların sadece 20-21 Mayıs’ta kurulu olacağı belirtildi.

1684212593268-fw-mmv-n-waaawczh

Sosyal medyada oy verme süresinin kısaltılmasına verilen tepkinin ardından Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Murat Mercan, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Değerli vatandaşlarımız. Seçimlerle ilgili tüm kararları Yüksek Seçim Kurulu alır. Dış Temsilcilikler alınan kararları uygularlar. Bu kurulun işleyişi ve kurula itiraz yolları da açıktır. Bilginize sunarız” dedi.

Reuters diplomasi muhabiri Hümeyra Pamuk da kararın ardından Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Özellikle ABD gibi mesafelerin uzak olduğu bir ülkede oy verme davranışını doğrudan etkileyebilecek, tuhaf bir karar. Birinci turda oy vermek için şehirden şehire saatlerce yol yapan insanlar var. İki güne nasıl sığdırılacak bu yolculuk? Mantıklı bir açıklama gören var mı?” diye sordu.

 
Türkiye’nin Ottawa Büyükelçiliği de benzer bir duyuru yaparak YSK kararıyla Kanada’da sadece 20-21 Mayıs’ta oy kullanılabileceğini söyledi. Kanada için de ilk sandık bilgilendirilmesinde tarihler 20-24 Mayıs olarak belirlenmişti.

Avrupa ülkelerinde ise böyle bir düzenlemeye gidildiğine dair bir açıklama yapılmadı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, ABD’de 14 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimleri için 51 bin kişi oy kullanırken, Kılıçdaroğlu bu oyların yüzde 80.38’ini aldı. Kılıçdaroğlu, Kanada’da kullanılan 21 bin 589 oyun ise yüzde 79,65’ini aldı.