Kılıçdaroğlu: Yoksulluğu tarihe gömmek için iktidara gelmek istiyoruz!

Kılıçdaroğlu: Yoksulluğu tarihe gömmek için iktidara gelmek istiyoruz!
14 Aralık 2021 15:02

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aile Destekleri Sigortası’nı 15 maddede özetledi. Kılıçdaroğlu, asgari ücretin altında veya geliri olmayan vatandaşlara destek verileceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Yoksulluğu tarihe gömmek için iktidara gelmek istiyoruz.” dedi.

 

Fotoğraf: AFP

 

Kılıçdaroğlu görüşmeleri süren asgari ücrete ilişkin olarak da “384 doların karşılığı olan Türk lirasını versinler!” önerisini yaptı.

Kılıçdaroğlu Aile Destekleri SigortasıLansmanı’nda konuştu. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından başlıklar şöyle:

“Bugüne kadar yapılmayan işleri halledeceğiz. Yapacağımız her iş bu ülkenin hayrına olacak. Milyonlarca işsizimiz var. Pazar atıklarından beslenen yüz binler var. Atıkların toplayanların da ağırlıklı olarak kadın olduklarını hepimiz görüyoruz. Evde çocuğuna yemek yapmak için pazar artığını alıp evine götüren kadınlar var. Bir başka ülkeden söz etmiyoruz biz, 21. Yüzyılın Türkiyesi’nden bahsediyoruz.

 

 

Aile destekleri sigortası nedir?

 

 

1952 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü 9 sigorta dalı bütün ülkelerin uygulamasını istemiştir. Aile destekleri sigortası Türkiye’de yok. Türkiye tam 50 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nde TBMM’de 9 sigorta dalını hayata geçireceğine dair kanun çıkardı. Bu sigorta dalı uygulanmıyor. Aile dramları yaşanıyor.

 

 

Aile destekleri sigortası kimleri kapsamaktadır?

 

 

Aile destekleri sigortası asgari ücretin altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan bütün aileleri kapsayacak. Aile destekleri sigortası sosyal güvenlik anlamında bütün ailelerin güvencesi olacaktır.

 

 

Aile destekleri sigortası yoksul ailelere sadece asgari ücret tutarında mı destek verecek?

 

 

Hayır, her bir ailenin durumu özel olarak incelenecek.

Ailede engelli, yaşlı, okula giden kaç çocuk var, hangi düzeyde eğitim alıyor, ona göre belirlenecek. Engelli çocuğuna ya da yaşlıya bakan kadının sosyal güvenliği sağlanacak, o kadın evde çocuğuna bakarken emeklilik hakkını kazanacak.

 

 

Devlet kamuya eleman alırken aile destekleri sigortasından yararlanan ailelere pozitif ayrımcılık uygulanacak mı?

 

 

Aile destekleri sigortası yasası çıktığı zaman varsa işsiz öncelik hakkı tanınacak. Fakir fukara ailelerin çocuklarına sahip çıkılacak.Temel hedefimiz sigortasız ailenin olmaması.

 

 

Aile destekleri sigortasını hangi kurum uygulayacak?

 

Yeni bir kurum kuracağız. Aile Destekleri Sigortası Kurumu. Sadece ailelere bakacak. İsrafı önleyeceğiz, uygulamadaki kirliliğe tamamen son vereceğiz. İnsan onuruna yakışır bir şekilde sigortayı hayata geçireceğiz. Bir ailenin fakir olduğunu kimse bilmeyecek. Yoksulluğun afişe edilmesini kabul etmeyeceğiz.

 

 

Ailenin mali durumunu ve sosyal statüsünü kim belirleyecek?

 

Sosyal güvenlik kurumunun sosyal hizmetler uzmanı, sosyologlar belirleyecek. Her bir aile ile temasa geçecek, raporlayacaklar.

 

 

Sigorta çıktığında bugün yardım alanların yardımlar kesilecek mi?

Yardımlar kesilmeyecek, iyileştirilecekler.

 

 

Aile destekleri sigortası kapsamındaki ailelerin çocuklarının eğitim harcamaları karşılanacak mı?

 

Evet çocuğun bütün eğitim harcamaları karşılanacak. Çocuğunu rahatlıkla kreşe bırakacak, çocuklar burs verilecek, yurtta ücretsiz kalacak. Bunu yapacağız. CHP iktidarında hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek.

 

 

Mevsimlik işçilerin barınmaları ve çocuklarının eğitimi nasıl olacak?

İnsani koşulların tamanını hayata geçireceğiz. Bu işçilerin çocuklarını eğitimle buluşturacağız. Karavanlar olacak, çocukları için eğitim olacak. Hiçbir çocuk eğitimsiz olmayacak.

 

 

Yoksul olup tek başına yaşayan kişi de aile destekleri sigortasından yararlanacak mı?

Hiç kimse aç ve açıkta kalmayacak. Herkesin gelir güvencesi olacak.

 

 

Aile destekleri sigortası kapsamında ‘yeni başlangıçlar fonu’ nedir?

Aile destekleri sigortası aileyi güvence altına alan sigorta dalıdır. Boşanmış kadınlara ev bulacak, kimseye muhtaç etmeyeceğiz. Buna yeni başlangıçlar fonu diyeceğiz.

 

 

Aile destekleri sigortası bugüne kadar niçin uygulanmadı?

Devleti yönetenler yoksulluğu bitirmek değil, yoksulluğu yönetmek istediler. Yoksulluğu tarihe gömmek için iktidara gelmek istiyoruz.

 

 

Aile destekleri sigortası kapsamındaki aileler sigorta primi ödeyecek mi?

Ailelerden hiçbir prim alınmayacak. Harcamaların tamamı devletin bütçesinden karşılanacak.

 

 

Aile destekleri sigortalarını karşılayacak kaynak var mı?

Beşli çeteye gelince para var fakir fukaraya gelince yok. Biz sosyal devleti savunuyoruz. Kaynakların kullanımı siyasi tercihtir.

 

 

Vatandaş yoksulluğunun giderilmesini devletten isteyebilir mi?

Anayasa bu hakkı bütün vatandaşlarımıza vermiştir. Fakirlere yardım devletin lütfu değildir. Sizin hakkınızdır.

Ekmeğe yapılan zam bile Türkiye’nin nasıl yönetildiğini gösteriyor. Türkiye yönetilmiyor, savruluyor. Kimin ne yaptığı belli değil. Asgari ücret belirlenecek