Kılıçdaroğlu Türkiye’nin Obama’sı olacak mı?

Kılıçdaroğlu Türkiye’nin Obama’sı olacak mı?
20 Nisan 2023 13:34

1776 Tarihli, Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’nde aynen şöyle der “Tüm insanlar eşit yaratılmışlardır ve aralarında yaşam özgürlük ve mutluluğu arama hakkı gibi Tanrı tarafından onlara verilmiş onlardan ayrılamaz belirli haklara sahiptirler” der

 

 

Yunus BÜLBÜL H&H YORUM

Barack Obama Fotoğraf: Reuters

 

Bu bildirgeye rağmen ABD Tarihinde baktığımız iki şey görürüz kuruluş yıllarında Kızıl Derili katliamları ve soykırımı, sonrasında siyahilere karşı yürütülen adına zenci düşmanlığı denilen aşırı ırkçılık.

ABD’de Siyahlar ile beyazlar arasındaki ırk ayrımcılığı hayatın her alanında kimi zaman yasalarla kimi zaman yazılı olmayan kurallar ile uygulandı.

Çok uzun yıllar siyahların eğitim alması engellendi daha sonraki yıllarda beyazlarla aynı okullarda aynı sınıflarda okutulmadı.

Siyahlarla beyazlar aynı hastane ortamlarında tedavi edilmediler. Aynı ulaşım araçlarında yan yana seyahat edemediler. Aynı lokantalarda yiyip içemediler aynı yerlerden alış veriş edemediler.

Siyahlarla beyazlar bir birleriyle evlilik yapamadılar.

Orduda bile 1948 yılına kadar siyahlarla beyazlar aynı birlikler içerisinde bulunması yasaktı Siyahlardan oluşan birliklerin başına mutlaka beyaz bir komutan atanırdı.

Ülkenin idaresinde kesinlikle siyahların söz hakkı yoktu siyahlar köle olarak kullanılır öldürülmeleri halinde dahi bir şekilde beyazlar sorumlu tulup yargılanmazlardı.

Kitlesel siyahi katliamlarına imza atan bu gün bile varlığı süren Ku Klux Klan örgütü bizzat ordu içerisindeki rütbeli askerler tarafından kurulmuş kendine sivil taban bularak siyahi haklarını savunan yüzlerce siyahi önderi öldürmüştür.

Az sayıda okur yazar siyahinin oy kullandığı seçme seçilme hakkının olmadığı durum siyahların bilhassa Martin Luther King önderliğinde uzun süren mücadeleleri ve dökülen kanlarıyla kazanıldı.

1964 yılında çıkarılan Medeni Haklar Yasası ile ırkçılık yasadışı kılınmış siyahilere seçme seçilme hakkı kamu kurumlarında işe girme aynı ortamlarda bulunma gibi hakları elde ettiler.

Büyük zulümlere baskılara uğrayan köle olarak kullanılan öldürülen yok sayılan siyahilerden biri olan Barack Hussein Obama 2008 ve 2012 yılında iki kez üst üstte seçilerek ABD Başkanı oldu.

Yine bir siyahi general olan Colin Luther Powell 2001 yılından 2005 yılına kadar ABD ordusunun Genel Kurmay Başkanlığını yaptı.

Bir diğer siyahi kadın Condoleezza Rice 2005- 2009 yılları arası ABD Dış İşleri bakanı olarak ABD dış politikasına yön verdi.

Hani derler ya “Nereden Nereyeeee”

Gelelim Türkiye’ye.

Dün akşam 19.04.2023 Saat 21.30 da CHP Genel Başkanı 13.Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu “ALEVİ” başlığı ile bir Video yayımlayıp konuştu.

 

‘BEN ALEVİYİM’

 

İlk oyunu verecek olan sevgili evlatlarım, ben Aleviyim. Hak Muhammed Ali inancı ile yetişmiş samimi bir Müslüman’ım…

Allah’ın verdiği bir canım var, kul hakkı yemem. Harama el uzatmam. Atatürk’ün bize armağan ettiği bu güzel ülkede her şeyden uzak ve yoksul bir evde doğdum. Cumhuriyet’in bize verdiği fırsatlar sayesinde okudum, mesleğim oldu, ailemi kurdum. Kimliklerimiz bizi biz yapan varlığımızdır. Ve elbette onurla sahip çıkmamız gerekir, onları seçemeyiz. Onlarla doğarız, büyürüz ve yaşarız.

Ancak hayatta seçebileceğimiz çok önemli şeyler var. İyi bir insan olmayı, dürüst olmayı, ahlaklı olmayı, vicdanlı olmayı, erdemli ve adil olmayı seçebiliriz. Daha iyi bir yaşamı özgür ve zengin bir ülkede yaşamayı seçebiliriz. Ve bu seçimlerimiz hem bizi, hem içinde bulunduğumuz toplumu hızla değiştirebilir.

Sevgili genç arkadaşım, ülke olarak önümüzde bir eşik var ve bu eşiği hep birlikte aşabilmek için sana ihtiyacımız var. Unutma, tek bir oyla sen bu ülkeyi can yakan mezhep tartışmalarından, bataklığa dönüştürülen Orta Doğu’dan çekip çıkaracaksın, ait olduğu yere taşıyacaksın” dedi

Maalesef ki Emevi Sünni İslam geleneğinin iktidar olduğu Türkiye’de Aleviler üzülerek ifade ediyorum ki aşağılanmış türlü hakaretlere iftiralara hedef oldular hayatın birçok alanından dışlandılar.

Seçimle gelinebilecek kimi görevlere gelirken atamayla gelinen Devlet yönetim kademelerine örneğin Valilik Kaymakamlık Emniyet Müdürlüğü Generallik gibi makamlara asla atanmadılar.

Artık birçok ailenin ya Alevi gelini ya da Alevi damadı var. İnsanlar ilişkilerinde bırakın kişinin Mezhebini Dinine bile bakmıyor. Yaptığı işe hizmete bakıyor

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye Cumhuriyeti Devletini yönetmeye aday biri olarak Emevi Sünni İslam anlayışının ayrıştırıcı bölücü siyaseti kırılması adına yukarıda yaptığı konuşma ile önemli bir adım attı.

Beyazlarca dışlanan zulme uğrayan aşağılan hor görülen Siyahi Obama’nın ABD Başkanlığına seçildiği gibi Uzun yıllar Anadolu Coğrafyasında yok sayılan kimliğini gizlemeyen  “Ben Aleviyim. Hak Muhammed Ali inancı ile yetişmiş samimi bir Müslüman’ım” diyen Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’da aynen bir Siyahi olarak ABD başkanlığına seçilen Barack Hussein Obama gibi Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığına seçilecektir.

 

Yunus BÜLBÜL Twitter

 


Yazarın Son Yazıları:
Partilerde ideoloji çöktü
Milli Eğitim Bakanı’nın sivil toplum kuruluşları olarak gösterdiği tarikat ve cemaatler
Salim Çoruk Mamak Belediye Başkan aday adayı oldu