Kılıçdaroğlu ikinci kez Cumhurbaşkanlığına aday olur mu?

Kılıçdaroğlu ikinci kez Cumhurbaşkanlığına aday olur mu?
26 Haziran 2022 11:20

Korkusuz yazarı Ahmet Takan, altılı masanın vadettiği güçlendirilmiş palamenter sisteme geçişin ne kadar süreceğini hesapladığı bugünkü yazısında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçadroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilip seçilmesi durumunda kaç yıl görevde kalacağı sorusunu gündeme getirdi. Takan, “İkinci kez Cumhurbaşkanlığına aday olur mu?” diye sordu.

 

Fotoğraf: AFP /Adem Altan

 

Takan’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

 

“Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla zafere tam bir inanmışlık var. Başarı ile çıkılacak seçimin ardından ilk günden itibaren yapılacaklar uzun uzadıya masaya yatırılıp tartışılıyor. CHP kulislerinde yapılan bu tartışmalarda en dikkatimi çeken husus ise güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş için öngörülen süre. Daha önceleri Millet İttifakı’ndan kamuoyuna yayılan hava, güçlendirilmiş parlamenter sisteme olabildiğince en kısa sürede geçiş ve bu sürenin 2 yıl olacağı yönündeydi. Neden bu hatırlatmayı yaptım?.. CHP kurmaylarından dinliyorum; “Bu ucube rejimi değiştirmek ve topluma güven vermek için ilk başta Hakimler Savcılar Kurulu’nun (HSK) yapısını değiştirmemiz gerekiyor. Yoksa, Tayyip Erdoğan atadıkları ve direk talimat verdiği yapıdaki insanlarla nasıl AKP iktidarından hesap sorabiliriz. Bu yapıyı değiştirmek o kadar kolay iş değil. Epey zaman alır” diyorlar. Cumhurbaşkanlığı 1 no’lu kararnamesiyle devletin bozulan yapısı ve HSK’yı reorganize etmek için bile CHP kurmaylarının kafalarında biçtiği süre en az 3 yıl, “3 yıldan az bir zamanda bu işler düzene konulup güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilemez” diye konuşuyorlar.

 

 

Haklılık payları var mı?.. Var!..

 

Bugün dışarıdan görünen tablo ve Türkiye’de meydana gelen büyük tahribatları düzeltip, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmek için 3 yıl da yetmeyebilir. Belki de 5 yıl yetmez… O zaman, Kemal Kılıçdaroğlu seçildiği takdirde Cumhurbaşkanlığı makamındaki görev süresini sonuna kadar kullanır mı?.. Ve hatta, ikinci kez Cumhurbaşkanlığına aday olur mu?..

Haydi, bugünden itibaren kafa yormaya başlayalım!..”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.