Kılıçdaroğlu Gönüllüleri: Dünyada benzeri olmayan bir iş yapıyoruz

Kılıçdaroğlu Gönüllüleri: Dünyada benzeri olmayan bir iş yapıyoruz
2 Ekim 2022 09:38

Altılı Masa’nın cumhurbaşkanı adayı merak edilirken Kılıçdaroğlu Gönüllüleri sahada “adaylaşma” çalışması yürütüyor, kanaati örgütlüyor.

 

Fotoğraf: Yurdagül Aydın Twitter

 

 

Altılı Masa’nın cumhurbaşkanı adayı kim olacak” sorusu henüz yanıt bulmadı ama haziran ayında kurulan “Kılıçdaroğlu Gönüllüleri” sahada yoğun bir çalışma yürütüyor. Türkiye genelinde 7 binin üzerinde resmi, 25 bine yakın kişinin oluşturduğu gönüllüler farklı kentlerde koordinasyon toplantıları düzenliyor, bazı toplantılara CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katılıyor.

Dünyada örneği olmayan bir şey yaptıklarını, adaylaşma çalışması yürüttüklerini, bir kanaati örgütlediklerini belirten Kılıçdaroğlu Gönüllüleri Genel Koordinatörü ve CHP Genel Başkan Danışmanı Ahmet Nazif Yücel  Gazete Duvar’dan Serkan Alan ile konuştu.

 

 

‘PARTİYE YARDIMCI OLMAK İÇİN YAPIYA İHTİYAÇ VARDI’

 

Kılıçdaroğlu Gönüllüleri’nin yapısından sahadaki çalışmalarına ve karşılaştıkları güçlüklere kadar oluşturdukları örgütlenmeyi anlatan Yücel, “Özellikle yıl başından bu yana Kemal Kılıçdaroğlu’nun grafiği hep yükseliyor” dedi. Yücel sorularımıza şu yanıtları verdi:

 

CHP’nin Gençlik Kolları var fakat Kılıçdaroğlu Gönüllüleri bundan farklı bir oluşum. Kılıçdaroğlu Gönüllüleri nasıl ortaya çıktı?

Dünyadaki seçim sistemlerini ve bizim başarılı olduğumuz 2019 Yerel Seçimleri’ni incelediğimizde bu gönüllü çalışmalarının ciddi anlamda katkısının olduğunu gördük. Cumhuriyet Halk Partisi malum AKP iktidarı döneminde taban olarak baskı gördü. Bundan dolayı özellikle parti üyesi olamayan insanları çalıştırmak, partiye yardımcı olmak için böyle bir yapıya ihtiyaç vardı. Bir de yeni sistem sadece partilerin yarıştığı bir sistem değil.

 

 

HEDEF KİTLESİ
CHP’nin bu seçimde yüzde 25-30 arası bir oy alacağını varsayalım. Ama cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak için yüzde 55 civarında oya gerek var. Yani partilerin kendi oyunun çok üzerinde oy alması gerekiyor. Bu gönüllülerin hedef kitlesi de parti seçimlerinde CHP’ye oy vermeyecek ama cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Altılı Masa’nın desteklediği adaya oy verecek kitle. O kitleye dönük çalışmalar yapılıyor. Şu ana kadar Kılıçdaroğlu Gönüllüleri kayıtlı sayısı 7 bine yaklaştı. Elimizdeki datada da 25 bin civarında insan var. Yani gönüllülerin harekete geçirebileceği 25 bin insan var. Merkezdeki 40-50 kişiyi saymazsak neredeyse bu sayının içerisinde tek bir parti üyesi yok. Öte yandan bu sadece gençlerin yer aldığı bir oluşum değil.

 

 

7 bin ile 25 bin sayıları arasındaki fark neden?

İnternette bir sitemiz var. Oradan üye olan insan sayımız 7 bini geçti. Bu sistemimiz de bir aydır faaliyette. Bir ayda form doldurarak, bilgilerini veren insan sayısı bu. Ama bize kendi kitleleriyle üye olan dernekler var. Elimizdeki insan datası toplam 25 bine ulaşıyor.

 

 

‘GÖNLÜMÜZDEN GEÇEN ADAY KILIÇDAROĞLU’
Uzmanlar cumhurbaşkanlığı adaylığı noktasında parti örgütlerinin yanı sıra gönüllülerin de aday için çalışması gerektiğini vurguluyorlar. Amacınızı nasıl tarif ediyorsunuz? Siz Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı için mi hazırlanıyorsunuz?

Bizim gönlümüzden geçen aday Kemal Kılıçdaroğlu. Ama olur da başka bir isim Altılı Masa’dan aday olarak çıkar biz onun için de bu yapıyı çalıştıracağız. Bizler genelde Cumhuriyet Halk Partisi’ne gönül vermiş insanlarız. Bizim gönlümüzden geçen aday Kemal Kılıçdaroğlu ve genel başkanımız aynı zamanda. O yüzden bu yapının ismi şimdi Kemal Kılıçdaroğlu Gönüllüleri.

 

 

Adayın durumuna göre yapının isminin de değişme durumu söz konusu olabilir öyle mi?

Cumhurbaşkanı adayımız kim olursa bu yapı onun için çalışacak.

 

 

‘HDP’DEN, İYİ PARTİ’DEN, MHP’DEN DESTEK VEREN GÖNÜLLÜLER VAR’
Kılıçdaroğlu Gönüllüleri’ne CHP dışında destek veren başka parti seçmeni var mı?

Biz alan çalışmaları yapıyoruz. Bu alan çalışmaları dışında belirli gündemlerle ilgili toplantılarımız oluyor. Örneğin 25 farklı meslek grubu üzerinden Türkiye genelinde örgütleniyoruz. Seçim güvenliği için mesela avukatlar arasında örgütleniyoruz. Akademisyen, sağlıkçılar gibi örgütlenmelerimiz var. İç Anadolu Bölgesi’nde dövüş sporlarıyla uğraşan insanlarla ilgili sporcu örgütlenmesi yapmıştık. Bu çalışmada 500’e yakın dövüşçü geldi. Bunların arasında Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy veren insan sayısı belki yüzde 10’du. Bu zamana kadar CHP’ye oy vermemiş gönüllülerle de çalışıyoruz. HDP’den, İYİ Parti’den, MHP’den destek veren gönüllüler var. Şu ana kadar AKP’li yok, hiç denk gelmedik ama MHP’liler var. Altılı Masa’dan diğer partilerden, her kesimden insan var.

 

 

‘ALTILI MASA BAŞKA KARAR VERİRSE BOYNUMUZ KILDAN İNCE’
Sahada Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmasına yönelik de çalışma yapıyor musunuz?

Türkiye için en uygun cumhurbaşkanı adayı bizim kanaatimize göre Kemal Kılıçdaroğlu. Bunu hissettiriyoruz. Kılıçdaroğlu’nun düşüncelerini insanlara anlatıyoruz. Türkiye’yi düzlüğe onun çıkaracağına inanıyoruz. Lakin olur da sayın genel başkanımız ve Altılı Masa başka karar verirlerse boynumuz kıldan ince.

 

 

‘DÜNYADA BENZERİ OLMAYAN BİR İŞ YAPIYORUZ’
Altılı Masa’da Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı kesinleşti diyelim. Siz bu aşamada partiler üstü bir kampanya mı örgütleyeceksiniz?

Şu an aslında bunu yapıyoruz.

 

 

Peki burada geleceğe dair durum nedir?

Sürecin netleşmesiyle bizim de gidişatımız belli olacak. Ama bizim yaptığımız işte şöyle bir şey var. Dünyada benzeri olmayan bir iş yapıyoruz.

 

 

Nedir bu?

Bu çalışma aynı zamanda adaylaşma çalışması, yalnızca adaylık çalışması değil. Adaylığı netleşmemiş bir ismin çalışması yapıyoruz. Bu dünyada pek olmuş bir şey değil.

 

 

‘ENDİŞEYLE BAKANLAR OLUYOR’
Adaylaşma çalışması tepkiyle karşılanıyor mu? Diğer partilerden tepkiyle karşılaşıyor musunuz? Ya da CHP’nin içerisinden bir tepki görüyor musunuz?

Türkiye’de yarını görmek zor. Kuşkuyla, endişeyle bakanlar oluyor. Bunların hepsi var. Ama genel olarak çalışma yaptıkça destek artıyor. O biraz da bizim elimizde olan bir durum. Gönüllülerde şöyle bir kriter var. Herhangi bir yere aday olanlar ya da bulunduğu siyasi parti içerisinde muhalif olanlara çok fazla yer verilmiyor.

 

 

Adaylaşma süreci dediniz. Bir bakıma görmek istediğiniz adayın kanaati için çalışma yapıyorsunuz.

Evet, bir kanaati örgütlüyoruz biz.

 

 

Kanaatin boşa çıkma ihtimali de söz konusu. Kemal Kılıçdaroğlu aday olarak gösterilmezse bu çalışma boşa mı çıkmış olacak?

Biz o riski göze alıyoruz. Türkiye’de bir yıl sonra ne olacağını öngörmek de zor ama biz bu konuda liderimize inanıyoruz. Boşa giderse de feda olsun.

 

 

‘KILIÇDAOĞLU’NUN KAZANACAĞI KANAATİNDEYİM’
Kılıçdaroğlu aday gösterilmezse bu çalışmanın Altılı Masa’nın gösterdiği aday için çalışacağını söylediniz. Böyle bir durum olursa motivasyonunuzda kırılma olur mu?

İster istemez olabilir. Ama toparlanma da olur. Bu benim şahsi kanaatim, kurumsal anlamda değil. Ben Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok rahat aday olacağı ve seçimi de kazanacağı kanaatindeyim. Çünkü şunu anlamak gerekiyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı şeyleri yapabilecek Türkiye’de çok az siyasi var. Bunu iyi anlamak gerekiyor. Türkiye’nin çok farklı kesimlerinden güven duyulan bir isimden bahsediyoruz. Türkiye’nin en zor şartlarında 12 yıl çizgisini hiç bozmamış bir isimden bahsediyoruz.

 

 

Bu adaylık tartışmaları sizi nasıl etkiliyor? Masanın adayı tartışılırken siz de bir kanaati örgütlemeye çalışıyorsunuz.

Bizi de etkiliyor. Bazen moralimiz bozuluyor, bazen mutlu oluyoruz. Genel başkanımızın ruh dünyasına göre, tavırlarına göre bizim de moralimiz yükseliyor ya da düşüyor.

 

 

TOPLUMUN YÜZDE YÜZÜNÜN DESTEKLEYECEĞİ BİR İSİM YOK’
Kılıçdaroğlu’nun aday olmaması gerektiği yönünde de açıklamalar yapılıyor. Sahada size “Kemal Bey aday olmasın” denilerek başka bir isim söyleniyor mu?

Bu sistemde şunu anlamak gerekiyor. Toplumun yüzde yüzünün benimseyeceği bir isim yok. Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 50+1 destek aldığında kazanabiliyor. Her halükârda yarıya yakın vatandaş bu işe karşı olacak, bunu anlamak gerekiyor. Bunun dışında bölgelere göre farklılık var. Güneydoğu’da ismi konuşulan bir adaya “kesinlikle oy vermeyiz” diyen insanlar var. Karadeniz’de, İç Anadolu’da başka bir ismi daha fazla duyuyorduk. Büyükşehirlerde başka isimleri görüyoruz yani bölgeden bölgeye değişiyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok fanatiği olan bölgeler gördük başka isimleri destekleyen insanları da gördük. Bunları bir aykırılık olarak görmüyorum. Türkiye’de zaten hangi isim toplumun büyük kesiminden korkunç bir destek alıyor ki? Öyle bir isim yok.

 

 

‘KILIÇDAROĞLU’NUN GRAFİĞİ HEP YÜKSELİYOR’
Son dönemde örneğin Kılıçdaroğlu’nun “Bay Kemal” söylemi yankı uyandırdı. Siz sahada ne tür tepkiler alıyorsunuz? Kılıçdaroğlu’nun yükselen bir oy oranı olduğunu söyleyen anketler var. Bu süreçte ne değişti?

Kılıçdaroğlu Gönüllüleri’ni 25 Haziran’da kurduk. Aşağı yukarı bir yıldır buna dair kafa yoruyorum ve Türkiye’yi mümkün olduğunca dolaşıyorum. 25 Haziran’dan bu yana 62 il dolaştım. Özellikle yıl başından bu yana Kemal Kılıçdaroğlu’nun grafiği hep yükseliyor. “Kılıçdaroğlu zayıf, hükümetin istediği aday” gibi söylemler duyuyoruz. Ama sosyal medyayı, hükümete yakın yayın organlarını incelediğimizde hiç de öyle olmadığını görüyoruz. Madem zayıf aday, bırakın aday olsun, neden bu kadar uğraşıyorsunuz? Neden bu kadar mücadele veriyorsunuz? Türkiye’de güven açısından, liyakat açısından, eski sistemi geri getirmeye dair inanç açısından, CHP’ye oy versin vermesin Kılıçdaroğlu’na genel bir güven var. Ülkede en çok destek gören lider midir onu bilemem ama en güvenilen lider Kemal Kılıçdaroğlu.

 

 

‘KÜRT VATANDAŞLAR MESAFELİYDİ, ŞİMDİ GELİYORLAR’
Örneğin Kılıçdaroğlu’nun ‘Helalleşme’ çağrısının size katkısı oldu mu?

Oluyor. Mesela bizim gönüllü toplantılarımıza çok sayıda başörtülü kadın katılıyor. Eskiden daha mesafelilerdi. Kürt vatandaşlar eskiden daha mesafeliydi ama şimdi geliyorlar. CHP demek doğru olmaz ama Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismi noktasında kenetlenen bir kesim var. İsim vermeyeyim milliyetçi tabanlı bir siyasi partinin çok kalabalık bir ekibiyle Ankara’da toplantı yaptım. Şaşırtıcı derecede sıcak bakıyorlar.

 

 

TOPLANTILARA KILIÇDAROĞLU DA KATILIYOR
Düzenlediğiniz toplantılara Kemal Kılıçdaroğlu da katılıyor mu?

Biz genel başkanımızla toplantılar yapıyoruz. Geneli basına kapalı oluyor. Bizim toplantılarımız yeri geldiğinde devlet memurlarıyla oluyor, yeri geldiğinde meslek uzmanlarıyla, başka siyasi partiden insanlarla oluyor. Ama ekim ayı içerisinde iki, kasım ayında bir olmak üzere üç toplantımız var. Bunun sayısı artabilir.

 

 

Bu toplantılara Kılıçdaroğlu da katılacak mı?

Evet katılacak. Kemal Bey’in katılımının dışında illerde koordinasyon toplantısı yapıyoruz.

 

 

‘SİYASİLERİN KONUŞMASINA DEĞİL DİNLEMESİNE İHTİYAÇ VAR’
Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı toplantıların içeriği nasıl şekilleniyor? Kılıçdaroğlu farklı kesimlerden insanları dinliyor mu ya da ne anlatıyor?

Bizde format şu şekilde. Biz insanlara söz hakkı veriyoruz. Konuşmaktan ziyade dinliyoruz. Bize dair düşüncelerini, eleştirilerini dinliyoruz ve bunun açığını kapatmaya çalışıyoruz. Özellikle ekonomik krizden dolayı Türkiye o kadar politikleşti ki, siyasetçilerin konuşmasına değil dinlemesine ihtiyaç var. İlkokula giden çocuktan tutun ev hanımına kadar toplum politikleşti. Herkes ekonomiyi, sığınmacıları konuşuyor. Türkiye bu seçime odaklanmış vaziyette. Bir siyasi bugünün Türkiye’sinde yeni ne söyleyebilir ki?

 

 

‘ADAYDAN ADAYA OYNARSA İKİ PUAN OYNAR’
En fazla desteği nereden görüyorsunuz?

Akdeniz ve Ege’de İYİ Partililerden, Güneydoğu’da HDP’lilerden. Karadeniz’de başa baş ama İç Anadolu’da Recep Tayyip Erdoğan karşısında gerideyiz. Erdoğan karşısında sizin yüreğinizden geçen X kişisi ama Y aday oldu diyelim, ona da oy vereceklerini söylüyorlar. Orada bir sıkıntı yok. Biz Kemal Kılıçdaroğlu’nu istiyoruz, başkaları başkalarını isteyebiliyor. Biz başkası aday olursa ona oy vereceğiz, başka isimleri söyleyenler de Kılıçdaroğlu’na oy verecek. Adaydan adaya oynarsa bir iki puan oynar.