Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanlığı adaylığında öncelikle partimizin görüşü önemli

Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanlığı adaylığında öncelikle partimizin görüşü önemli
22 Nisan 2021 19:22

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığımız sohbette ilk vurgu yaptığı konu ulusal egemenlik oldu. Kılıçdaroğlu, “AK Parti iktidarında egemenliğin halktan alınıp Saray’a verildiğini, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iki dudağı arasına sıkıştırıldığını” belirttikten sonra, “Türkiye’de demokrasiyi yeniden inşa edeceğiz ve egemenliği yeniden Saray’dan alıp halka vereceğiz. Çocukların geleceğinden, gençlerden alınan her şeyi de bir bir onlara iade edeceğiz” dedi.

 

 

Fikret Bila / T24

 

 

“Şu günlerde ittifakı oluşturan partiler ilkeler üzerinde çalışıyor. Millet İttifakı’nın ortak zeminini oluşturmak üzere ilkeleri belirliyoruz. Her parti kendi çalışmasını sürdürüyor. Biz de CHP olarak çalışmamızı ilerlettik. Arkadaşlar ilkeler konusunda yaptıkları çalışmayı MYK’ya sundular. MYK’da görüşüldü. Biraz daha olgunlaştıktan sonra da Parti Meclis’ine sunacağız ve son şeklini vereceğiz. Bu aşamadan sonra Millet İttifakı’nı oluşturan partilere götüreceğiz. Görüşümüzü İyi Parti’ye, Saadet Partisi’ne, Demokrat Partiye vereceğiz. Tabii Gelecek Partisi’ne ve DEVA Partisi’ne de götüreceğiz. Onlar çalışmalarını daha önce bize getirmişlerdi. Daha sonra yapılacak çalışma sonucunda ortak ilkeler belirlenmiş olacak.”

 

 

Kılıçdaroğlu, ilkeler üzerinde yaptıkları çalışmanın çerçevesini, son kurultayda açıkladığı 2. Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’nin oluşturduğunu da vurguladı.

 

 

Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin 37. Kurultayı’na sunduğu ve oybirliğiyle kabul edilen beyannamede, yeni anayasa ile güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş, partili cumhurbaşkanı sistemine son verilmesi, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının tam olarak sağlanması, düşünce, ifade, örgütlenme ve basın özgürlüğünün koşulsuz güvence altına alınması, başta Kürt sorunu olmak üzere toplumsal sorunların demokrasi temelinde, TBMM’nin öncülüğünde çözülmesi maddeleri bulunuyordu.

 

 

Kılıçdaroğlu’nun adaylığı

 
CHP liderine adaylık konusunda yeni bir çalışma olup olmadığı sorusunu da yönelttim. Şu yanıtı verdi:

“Bu konuyu önce İttifak içinde konuşacağız. Şu aşamada bu konuda özel bir yorum yapmayı düşünmüyorum. Önemli olan ittifakı oluşturan partilerin tutumudur. Tek aday mı çıkacak, yoksa her parti ayrı ayrı mı aday çıkaracak, bunlar olaylar olgunlaştığında yani gündeme geldiğinde oturup konuşacağımız konular. Bizim açımızdan kuşkusuz öncelikle partimizin yetkili organlarının görüşü önemli…”