KESK’te istifa ayrışması

KESK’te istifa ayrışması
11 Eylül 2013 16:12

Tüm Bel-Sen yöneticisi Baykara KESK’in sınıf mücadelesinden koptuğunu söyledi.

 

 

Tüm Bel-Sen Kurucu Genel Başkanı sıfatıyla bir açıklama yayınlayan Vicdan Baykara, yönetim kurulundan ve sendika üyeliğinden istifa ettiğini duyurdu.

 

Baykara, almış olduğu kararda, son yıllarda KESK’in sendikal hiçbir görevini yerine getirmemesinin, bir emek örgütü olmaktan çıkmasının ve siyasal bir örgüte dönüşmesinin etkili olduğunu belirtti. KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in sendika üyeleri ve yöneticilerinin hiçbir bilgisi olmadan akil adam olarak hükümet paralelinde çalışmasını ve KESK’in, Kürt Ulusal Kongresi’nin hazırlık komitesinde yer almasını eleştiren ve “emek amaçlı kurulmuş kitle örgütleri, ülkeleri etnik ve mezheplere ayırıp yok etmeyi amaçlayan emperyalist politikaların uygulama aracı haline sokulmamalıdır” diyen Baykara, KESK’in sınıf kavgası vermekten uzaklaşmakla anti emperyalist karakterini de kaybettiğini ileri sürdü.

 

Emek verdiği Tüm Bel-Sen’in yönetim kurulundan ve sendika üyeliğinden istifa ettiğini, düşünce ve gönül birlikteliği yaşadığı arkadaşlarının kuracağı Tüm Yerel Sen sendikasına üye olacağını açıklayan Baykara, yeni kurulacak bu sendikanın hiçbir organında görev almayacağını vurguladı.

 

‘Dört kişinin darbesiyle karşılaştım’

 

Vicdan Baykara, 2011’de yapılan 8. Olağan Genel Kurul’da Tüm Bel-Sen Genel Başkanı olmuş ancak yerel yönetimler hizmet kolunda başka bir sendikanın kuruluşu yönünde çalışmalarda yer aldığı gerekçesiyle geçen hafta Merkez Yönetim Kurulu’nca, Genel Eğitim Basın Yayın ve Dış İlişkiler Sekreterliği’ne getirilmişti. Baykara’nın 5 Eylül’de verilen bu kararın birkaç gün sonrasında yayınladığı istifa açıklamasında, söz konusu duruma değinerek “Tüm Bel-Sen’in kuruluşundan bugüne dek, başarıyla görevimi yerine getirdim, beş gün önce ise dört kişinin darbesiyle karşılaştım” ifadesi açıklamanın dikkat çeken ayrıntısını oluşturdu.

 

Lami Özgen’den sert tepki

 

İstifanın ardından ilk açıklama, KESK Genel Başkanı Lami Özgen’den geldi. İstifaya sert tepki verdiği gözlenen Lami Özgen, ETHA’ya yaptığı açıklamada, istifa gerekçeleri için, “çarpıtma, karalama ve yalan” ifadelerini kullandı. Akil adam eleştirisine karşı yanıtında, “Akil insanlar komisyonunda yer almak, AKP’nin paralelinde politika yürütmek değildir. Tam tersine demokratik barış yöntemini AKP’ye indirgeyerek yok saymak, inkar ve asimilasyonun başka bir versiyonudur. Kendisinin AKP’nin tekçi, asimilasyoncu, üniterci yanıyla örtüştüğünü söylemek istiyorum. KESK, antiemperyalist, antifaşist çizgisini yürütür. Milliyetçiliğe karşı çizgisini yürütür” dedi.

Uzun yıllardır KESKe bağlı Tüm Bel Sen’de görev alan Vicdan Baykara’nın istifası sonrasında aynı sendikanın yöneticilerinin sessizliklerini korudukları görüldü.

 

 

SOL