KESK: 12 Eylül 33 yıldır sürüyor

KESK: 12 Eylül 33 yıldır sürüyor
12 Eylül 2013 16:17

KESK, “Aradan 33 yıl geçti, 12 Eylül 33 yıldır sürüyor. 33 yıl önce de demokrasi ve özgürlük diye haykıran halk karşısında tankları, panzerleri görüyordu bugün de TOMA’ları görüyor” açıklamasında bulundu.

 

 

KESK tarafından yapılan açıklamada, 12 Eylül’ün sadece tarihteki karanlık bir sayfa değil, dünden bugüne devam eden faşizan anlayışın adı olduğu belirtilerek, “Aradan 33 yıl geçti, 12 Eylül 33 yıldır sürüyor! 33 yıl önce de demokrasi ve özgürlük diye haykıran halk karşısında tankları, panzerleri görüyordu bugün de Toma’ları görüyor. 33 yıl önce de toplumsal muhalefet devletin kolluk güçlerinin şiddetiyle bastırılmaya çalışılıyordu, bugün de şimdiye kadar 6 gencimizin yaşamına son veren şiddet devlet eliyle sokaklarda kol geziyor. Her türlü demokratik hakkı askıya almış; kadınından çocuğuna, gencinden yaşlısına tüm halka zulmü kendinde meşru gören bir düzen 33 yıl sonra yine sokakları yıkıyor, halka saldırıyor, vuruyor, öldürüyor” denildi.

 

12 Eylül 1980 faşist darbesiyle Türkiye’nin emperyalizmin ve sermayenin çıkarları doğrultusunda derin bir karanlığa doğru itildiği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye, tam 33 yıldır darbenin yarattığı hukuk ve kurumlarla yönetiliyor, aynı zihniyeti hala ayakta tutan AKP iktidarlarının elinde 11 yıldır daha derin bir karanlık inşa ediliyor. 12 Eylül faşist darbesi, ülkemizin emperyalizme bağımlılık ilişkileri içerisinde doğrudan ABD’nin onayı ve desteğiyle gerçekleşmiş ve 24 Ocak kararları ile daha derin ve güçlü bağımlılık ilişkilerinin gelişmesine zemin hazırlamıştır. Bu ilişkiler bugün AKP eliyle sürdürülmektedir. Ortadoğu’da emperyalist işgal politikalarının taşeronu yapmakta olan AKP iktidarı ülkemizi, Suriye’yi yeniden dizayn etmek adına iki yıldır körüklenen kanlı bir iç savaşın parçası ve tarafı haline getirmiştir.” Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

 

“AKP iktidarı, darbeyi ‘üç-beş generalin kurgusundan’ ibaret göstererek tarihin gerçeklerini gizlemeye çalışıyor. 12 Eylül’ü sözde yargılıyoruz diyenler hala darbecileri mahkeme önüne dahi çıkartmazlarken, o dönemde darbeye alkış tutanlar, darbecilerin önünde el pençe divan duranlar bugün devletin üst mevkilerine getirilmekle ödüllendiriliyor. AKP 12 Eylül darbesinin yarattığı siyasal-sosyal iklimin ürünü olarak iktidardadır, darbenin hukuk, kurum ve yasalarına yaslanarak ülkeyi yönetmeye devam ediyor.”