Kenya’daki saldırıda ölü sayısı 68’e yükseldi

Kenya’daki saldırıda ölü sayısı 68’e yükseldi
23 Eylül 2013 08:51

Kenya’nın başkenti Nairobi’de Westgate isimli alışveriş merkezine düzenlenen silahlı saldırıda 9 cesedin daha bulunmasıyla ölü sayısı 68’e yükseldi.

 

200’den fazla kişinin de yaralandığı saldırıyı El Şebap terör örgütü üstlenmişti.

 

Kenya’nın İsrail’den yardım istemesi üzerine İsrail’in teröristlerle danışmanların teröristlerle görüşmelere yardımcı olmak için AVM’ye bir danışman timi gönderdiği ama bu timin operasyonlara katılmayacakları bildirildi. Bu arada Alışveriş Merkezi’nin sahibinin İsrailli olduğu kaydedildi. Kenya televizyonunda saldırıda en az 39 kişinin öldüğü, 150 kişinin de yaralandığını açıklayan Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, ölenler arasında ailesinden de kişilerin bulunduğunu, saldırganlardan birinin aldığı kurşun yaralarıyla öldüğünü söyledi. Saldırının amacının Kenya halkına gözdağı vermek, halk arasında korku ve umutsuzluk yaymak olduğunu belirten Kenyatta, terörü bir kere daha yenecek güçte ve kararlılıkta olduklarını vurguladı.

 

Terörist saldırının ardından açıklamada bulunan Kenya İçişleri Bakanı Joseph Ole Lenku 15’e yakın silahlı saldırganın bulunduğunu alışveriş merkezinden binden fazla kişinin kurtarıldığını söyledi.

 

El Şebab örgütünden üst düzeyde bir kişi ise TV kanallarına bağlanarak örgütün saldırıyı üstlendiğini açıkladı.

Görgü tanıkları, AVM’yi basan 10-15 kişinin otomatik silahla rast gele ateş açtığını ve el bombaları attıklarını söyledi.

 

Temmuz ayında Türk Büyükelçiliğine düzenlediği intihar saldırısında bir Türk polisi şehit eden, 4 polisin de yaralanmasına yol açan Somali’deki El Kaide yanlısı El Şebab terör örgütü, yaklaşık iki ay sonra dün Kenya’nın başkenti Nairobi’deki saldırıyı da üstlendi.

 

MÜSLÜMANLARIN ÇIKMASINA İZİN VERDİLER İDDİASI

 

BBC’nin verdiği haberlere göre saldırganlar, alışveriş merkezinde Müslüman olanların dışarı çıkmasını isteyerek Müslüman olmayanları rehin aldı. Haberde sabaha kadar alışveriş merkezinden patlama ve silah sesleri duyulduğu ve rehine sayısının tahmin edilemediği belirtildi. Güvenlik güçlerinin teröristlerle pazarlık yapıp yapmadığının da merak edildiği ancak El Şebab’ın saldırı taktiklerini bilenlerin örgütün pazarlık yapmaktansa ölmeyi tercih edeceğine dikkat çekildi.

 

THE MAİL ON SUNDAY: HZ MUHAMMED’İN ANNESİ ‘AMİNE’Yİ BİLMEYENLERİ VURDULAR

 

 

The Mail on Sunday’in haberinde ise , Nike, Adidad, Woolworth, Converse gibi ünlü markaların bulunduğu Nairobi’deki Westgate Mall Alışveriş Merkezi’ni basan maskeli El Şebab terör örgütüne mensup teröristlerin, kaçmaya çalışanlara Hz. Muhammed’in annesinin ismini sorduğunu, “Amine” yanıtını veremeyenlere kurşun sıkıldığı belirtildi.

 

Nairobi’yi ziyaret eden İngiliz turist Hannah Chisholm, silahlı saldırganlarla karşılaşmamak için 60 kişiyle birlikte kendilerini büyük bir depoya kapattıklarını BBC’ye şöyle anlattı: “Değişik yönlere koştuk fakat silah sesleri iyice yükselince kendimize büyük bir depoda barikat kurduk. Bizle beraber saklanan çocuklar da vardı. İçimizden biri vuruldu.”

 

İngiltere’nin ise Kenya’ya özel bir komando timi gönderdiği öğrenildi.

 

El Şebab’ın Somali’de, 4 bin Kenyalı askerin bulunmasına tepki olarak bu saldırıyı yaptığı belirtiliyor.