Kelimeler boğazında düğümlendi

Kelimeler boğazında düğümlendi
22 Ağustos 2013 09:44

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi protokolünü imzaladı.

 

Dünyada insanlığa karşı bir suç işlendiğini belirten Prof.Dr. Görmez, “İnsanlığa karşı cinayeti önleyemeyen kurumlar, kuruluşlar toplumların kadına karşı şiddeti, insan hakkını, aile içi şiddeti ve benzeri konuları nasıl önleyebilirler?” diyerek, proje için BM’nin vereceği desteği istemediklerini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nda ‘ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Din Görevlilerinin Katkısının Sağlanması İşbirliği Protokolü’ imzalandı. İmza törenine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, de katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Görmez, protokol imza töreninde zor zaman dilimlerinden geçildiğini, ‘Sözün tükendiği’ zamanlarda bulunduklarını anlattı. Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez şöyle dedi:

“Kadın haklarından kadına karşı şiddetten insan haklarından söz etmenin, bunların lafını etmenin gittikçe zorlaştığı dönemlerden geçiyoruz. Çünkü insanlık vicdanını kaybediyor. Birkaç gündür hepimiz evlerimizde televizyonlarımızın karşısına kilitlendik, bütün insanlığın nasıl vicdanını kaybetmeye başladığına şahit oluyoruz. Aslında insanoğlunun öldürme macerası Kabil’in, Habil’i öldürmesi ile başlatmıştır. İnsanoğlunun bu en büyük cinayetini bizim elimizdeki kitaplardaki rivayetlere göre bu cinayet Şam’daki Kasyon Tepesi’nde işlenmiş. Biz dünden bugüne Kasyon Tepesi’nde büyük bir insanlık suçunun yeniden işlendiğine şahit oluyoruz. Öncelikle bunu bir vicdan, iman sahibi bir mümin olarak telin etmek her birimizin vazifesi. Ama telin etmek yetmez. Asıl üzücü olan bir husus daha var asıl üzücü olan birinci husus insanlık vicdanını kaybediyor. İkinci husus Müslümanlığımız vicdan üretmemeye başladı. Çünkü bu cinayetler İslam topraklarında Darussalam olarak bilinen barışın ve esenliğin yurdu olarak bilinen topraklarda ve coğrafyalarda meydana geliyor. Bu büyük cinayetlerle insanlığa karşı işlenen büyük cinayetlerde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bütün insanlığı yeniden kendi vicdanına yaratıcının yüreklerine yerleştirdiği fıtratlarına yerleştirdiği o vicdanlarına sahip çıkmaya davet ediyorum. Bütün Müslümanları da yeniden vicdan üretecek bir dindarlık üretmeye davet ediyorum. Müslümanlar kendi dindarlıklarını yeniden sorgulamak durumunda. Neden Müslümanlığımız vicdan üretmiyor?”

Prof.Dr. Görmez, iki bakanı Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Birleşmiş Milletler projesi nedeniyle buluştuğunu hatırlatırken, “BM başta olmak üzere bütün uluslararası kuruluşlar bütün insani kuruluşlar hatta benim de başında bulunduğum kurum dahil olmak üzere toplumlara din ve ahlak öğretmekle yükümlü olan kuruluşlar bugün meşruiyet krizi yaşıyor” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı, BM’nin kadına karşı şiddetten önce insanlığa karşı cinayetleri önlemesi gerektiğini ifade ederken, “İnsanlığa karşı cinayeti önleyemeyen kurumlar, kuruluşlar toplumların kadına karşı şiddeti, insan hakkını, aile içi şiddeti ve benzeri konuları nasıl önleyebilirler?” diye konuştu.

Prof.Dr. Görmez, 2010 yılından bu yana kadına şiddete karşı projeyi desteklediğini bizzat kendisinin toplantılara katılarak yönlendirici olduğunu bildirirken, “Bundan sonraki en azından Diyanet İşleri Başkanlığı’nı ilgilendiren kısmında BM’nin bir kuruşunu harcamayacağım kabul etmiyorum o parayı. Bunu diyanet vakfından harcayacağım. O parayı insanlığa karşı işlenen büyük suçları ve cinayetleri önlemede kullansın bizim kadına karşı şiddeti, insana karşı şefkati ve merhameti toplumumuza milletlerimize anlatacak kadar hem imanımız var hem maneviyatımız var hem de maddiyatımız var Allah’a hamt olsun” dedi.