Kaz Dağları ile ilgili şok gerçek CHP’li Ceylan’ın soru önergesi ile ortaya çıktı! ‘Ruhsat iptal edilmemiş, inceleme sürüyor!’

Kaz Dağları ile ilgili şok gerçek CHP’li Ceylan’ın soru önergesi ile ortaya çıktı! ‘Ruhsat iptal edilmemiş, inceleme sürüyor!’
12 Mart 2021 10:04

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına verdiği soru önergesine Bakan Fatih Dönmez imzası ile verilen yanıtla, Alamos Gold firmasının işlettiği Kirazlı Köyü, Balaban bölgesindeki altın madeninin iptal edildiği ileri sürülen altın arama ruhsatının iptal edilmediği, süre uzatım (temdit) projesinin değerlendirmelerinin Bakanlıkça devam ettiği ortaya çıktı.

 

 

Özgür Ceylan’ın soru önergesine Bakan Fatih Dönmez verdiği cevapta, “Ruhsat sahibi tarafından Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne (MAPEG) gönderilen süre uzatım (temdit) projesi henüz değerlendirme aşamasında olup, temdit ruhsatının düzenlenmesi veya ruhsatın iptali halinde kurumlara gerekli bilgilendirme yapılacaktır” denilirken ruhsat iptalinin söz konusu olmadığı resmi olarak ilk kez deklare edilmiş oldu.

 

 

CHP’li Özgür Ceylan’ın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye de yönelttiği aynı mahiyetteki önergesine verilen cevapta ise Enerji Bakanı Dönmez’in verdiği cevabın aksine Alamos Gold ile bir protokol yapılmasının söz konusu olmadığının altı çizilirken “Önergede bahsi geçen firmanın ilgili alanda (Kirazlı Köyü, Balaban Mevkii) izinleri “İPTAL” edildiğinden saha OGM tasarrufuna geçmiş olup, planlaması yapılmaktadır” denildi.

 

 

Özgür Ceylan konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Kirazlı için iki Bakanın verdiği yanıtların birbirine zıt anlamlar içermesinin bu konudaki kafa karışıklığını da gözler önüne serdiğini belirtirken, “Öncelikle Alamos Gold’un ruhsatının iptal edilmediğini üzülerek öğrendik. Risk maalesef devam ediyor. Bir bakanlık ‘ruhsat uzatılabilir değerlendirme devam ediyor’ diyor. Diğeri ise ‘onlar gitti biz arazinin rehabilitasyonu için planlama yapıyoruz’ diyor” diye konuştu.

 

 

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın, Enerji ve Orman Bakanlarına ayrı ayrı gönderdiği aynı mahiyetteki soru önergesine verilen iki farklı cevap, Alamost Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madenciliğin, Kirazlı bölgesindeki altın arama ruhsatlarının iptal edilmediğini ortaya çıkardı. Özgür Ceylan’ın soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “İzinleri iptal edildiğinden saha OGM tasarrufuna geçti” diye cevap verirken, aynı mahiyetteki soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Ruhsat sahibinin süre uzatım (temdit) projesi henüz değerlendirme aşamasında” diye cevap verildi.

 
CHP’li Özgür Ceylan’ın Çanakkale’de yayın yapan yerel bir gazetenin, CİMER’in, yapılan bir başvuruya “Doğu Biga Madencilik San.Tic.A.Ş. adına verilmiş izinler 27.10.2020 tarihinde geri alınmış olup, izin iptalleri yapılmıştır. Maden Sahaları Rehabilitasyon Eylem Planı doğrultusunda maden sahalarının rehabilite çalışmalarına devam edilmektedir” şeklindeki yanıtını konu alan haberle ilgili verdiği soru önergesine iki farklı cevap geldi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ile Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ayrı ayrı yapılan yazılı açıklamalarda Atikhisar Su Havzası, Kirazlı Köyü Balaban Mevkiinde açılan maden bölgesi için Alamos Gold ve yerli iştirakçisi Doğu Biga Madencilik firmalarına verilen ruhsatın iptal edildiği bildirildi.

 

 

Enerji Bakanı CİMER’i Yalanladı!

 

 

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın aynı mahiyetteki soru önergelerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez imzası ile verilen cevapta ise CİMER ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanıtları yalanlandı. Özgür Ceylan’a Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı imzası ile verilen cevapta “Ruhsat sahibi tarafından Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne (MAPEG) gönderilen süre uzatım (temdit) projesi henüz değerlendirme aşamasında olup, temdit ruhsatının düzenlenmesi veya ruhsatın iptali halinde ilgili kurumlara gerekli bildirim yapılacaktır” denildi. Bakan Dönmez aynı cevapta, Özgür Ceylan’ın soru önergesine konu olan CİMER cevabında yer alan izinlerin “Bakanlığının görev alanında yer almadığını” belirtirken, yetkilinin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bilgi alanında olduğunu söyledi.

 

 

Risk Devam Ediyor

 

 

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan bakanlıkların farklı cevaplar vermesiyle ilgili değerlendirmede, “Ortaya çıkan tek bir sonuç var. Kaz Dağlarında risk devam ediyor. Ruhsat iptal olmayan bir yerde rehabilitasyon çalışması nasıl yapılır? Alamos Gold’un çekildiği yok, ruhsatın bir an önce iptal edilmesi gerekiyor” diye konuştu. Özgür Ceylan, Çanakkale halkının Kaz Dağları’nın korunması yolunda her türlü mücadeleyi vereceğini ifade ederken, “Benim iktidara tavsiyem, Alamos Gold ve yerli ortağı Doğu Biga Madenciliğe tekrar ruhsat vermeyi hiç düşünmesinler. Ruhsat uzatması Kaz Dağlarındaki ağaç katliamının devam etmesinden başka hiçbir işe yaramayacaktır” diye konuştu.