Kavşak projesi için Trabzon’da deniz alanı doldurulacak!

Kavşak projesi için Trabzon’da deniz alanı doldurulacak!
18 Temmuz 2023 14:41

Karadeniz sahilini betona boğan projelere bir yenisi daha eklendi. Karayolları 10 Bölge Müdürlüğü, kavşak projesi için Trabzon’da 6 bin 500 metrekare büyüklüğündeki deniz alanını dolduracak.

 

Fotoğraf: Proje Dosyası

 

Karadeniz’de dolgu projelerinin arka arkası kesilmiyor. Deniz ekosistemini tehdit eden dolgu projelerinden biri de Trabzon’da hayata geçirilecek. Birgün’den Gökay Başcan’ın haberine göre Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü’nün Trabzon’daki deniz dolgusu projesine çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verildi.

Sel, heyelan nedeniyle çöken, deniz canlılarına zarar veren Karadeniz’in doğallığını bozan deniz dolgu projelerine bir yenisi daha eklendi. Trabzon’un Ortahisar ilçesi Sanayi Mahallesi’nde Karadeniz Sahil Yolu Köprülü Kavşak Yapımı Kıyı Dolgusu Projesi için 65 bin 500 metrekare büyüklüğündeki deniz alanına beton dökülecek. Projenin toplam alan büyüklüğü ise 15,68 hektar.

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre Karayolları bu proje için 4 milyon 923 bin 952 TL harcayacak.

 

 

CANLILAR UZAKLAŞACAK

 

 

Bölgede yaşayan sucul canlılara, balıklara zarar verecek proje kapsamında denize 327 bin 500 metreküp dolgu malzemesi dökülecek. Proje tanıtım dosyasında, söz konusu faaliyet deniz ortamında yapılacak olup, dolgu faaliyetleri sırasında flora ve fauna türlerine olumsuz etkisi olmayacağı iddia edildi. Sadece dolgu çalışmaları sırasında bölgede yaşanacak hareketlilikten dolayı fauna türlerinin bölgeden uzaklaşacağı öne sürüldü. Dolgu işlemleri sırasında denizde bulanıklaşmanın meydana geleceği de belirtildi.

 

 

SU BASKINI RİSKİ

 

 

Projenin deniz ekosistemine vereceği zararın yanı sıra bölge su baskını tehdidiyle de karşı karşıya. Su baskını riskine karşı proje tanıtım dosyasında şu ifadeler yer aldı: “Proje alanı Karadenizin kıyı şeridinde seçili olmasından ötürü, Karadeniz’den kaynaklı su baskını riski altındadır. Kıyı koruma yapıları ile su baskını riskine karşı gerekli önlemler alınacaktır.”

 

SAHİL YOLU ÇATLIYOR

 

2020 yılında Deniz dolgusu üzerine inşa edilen Karadeniz Sahil Yolu’nda çatlaklar meydana gelmişti. Trabzon, Rize ve Artvin geçişlerinde görülen çatlaklardan yağmur suyu sızarak yolun alt katmanlarına zarar vermemesi için karayolları ekiplerince özel zift enjekte ederek asfalttaki boşluklar doldurulmuştu. Uzmanlar, kıyıya yakın deniz tabanından kum çekilmesi sonucu oluşan kıyı erozyonuyla yollarda çatlaklar oluştuğuna dikkat çekmiş, uyarılarda bulunmuştu.