Kavcıoğlu: Ocak sonu ve şubat ayında, enflasyonu yükselten sebepler geride kalacak

Kavcıoğlu: Ocak sonu ve şubat ayında, enflasyonu yükselten sebepler geride kalacak
6 Aralık 2022 21:30

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu TRT Haber’de gazetecilerin sorularını yanıtlıyor. Kavcıoğlu, “Ocak sonu ve şubat ayında, enflasyonu yükselten sebepler geride kalacak.” dedi.

 

 

Kavcıoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:
Enflasyon son dönemde bizim de dünyanın da sorunların başında geliyor. Enflasyon gerilemeye başladı; baz etkisiyle değil aldığımız tedbirler ve uyguladığımız politikalar karşısında enflasyondaki gerilemeyi hep birlikte göreceğiz.

Enflasyon bu sene tarihsel ortalamaya baktığımız zaman bu oranların çok çok altında.

Pandemi, birikmiş taleplerin oluşması, tedarik sıkıntıları yani uluslararası sorunlar başlayınca dünyayla birlikte bizde de sorunlar çıktı. Faiz indirimiyle birlikte kur ve faiz oranlarında bir denge oturdu. Bunun altyapısını da oluşturduk ve böyle gideceğini söyleyebilirim.

Yıl sonunu çok daha iyi bir noktada kapatacağız. Ocak sonu ve şubat ayında, enflasyonu yükselten sebepler geride kalacak.

Merkez Bankası olarak bizim bir kur hedefimiz yok.

Ülkelerin potansiyellerini değerlendirmek lazım. Geçmiş dönemlerde yüksek faizlerle enflasyonu düşürdüğümüz zaman cari açıklar verdik. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç almak mümkün değil. Türkiye’nin üretim potansiyelini sürdürmesi için birinci olarak finansman maliyetlerini düşürmek lazım.

Türkiye Ekonomi Modeli; yatırım, istihdam, üretim, ihracat… Biz bunu uyguluyoruz. Sadece portföylerle gelen parayla faizi artırmaktan başka çareniz kalmıyor.