Katarakt Ameliyatı ile Dünyayı Yeniden Keşfedin

Katarakt Ameliyatı ile Dünyayı Yeniden Keşfedin
29 Temmuz 2021 14:25

Katarakt eski zamanlarda çok ciddi bir hastalık olarak görüldüğü için hastaların erken dönemde katarakt ameliyatı gerçekleştirilmezdi. Ülkemizde ve dünyada yüksek oranlarda katarakt rahatsızlığı çok sık görülen durumlardan bir tanesidir.

 

 

İlerleyen teknoloji sayesinde kontrol altına alınabilen bir tedavisi vardır. Bu yüzden eski zamanlardaki gibi kataraktın iyice büyümesine gerek kalmadan, kısa süre içinde kontrol altına alınabiliyor.

Katarakt Tedavisi Nedir?

Eskilerde katarakt rahatsızlığı çok ciddi göz problemi olarak bilinirdi. Çünkü katarakt ameliyatı sırasında kataraktın tamamen temizlenmesi mümkün değildi. Büyük kesilerin ve dikişlerin gerçekleştirilmesinden kaynaklı olarak riskli görülen ameliyat türüydü. Gelişen tıp ile birlikte hastalık lazer tedavisi ile kısa süre içinde kontrol altına alınabiliyor.

Katarakt tedavisi 3 farklı teknikle gerçekleştirilebilir. Bunlarda sıklıkla ve güvenle kullanılan yöntemlerde FAKO yer alıyor. Bununla birlikte ekstrakapsüler katarakt ve intrakapsüler katarakt ameliyatı gerçekleştirilmesi mümkündür.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Son zamanlarda ve sıklıkla tercih edilen yöntemlerden bir tanesi olan FAKO tekniği ile katarakt pratik bir şekilde alınmış olur. İlk olarak hastanın gözüne damla damlatılır ve hastanın gözü uyuşturulmuş olur. Daha sonrasında lazer işleminin gerçekleşeceği cihazın olduğu yere alınır. Bilgisayardan katarakt kontrol edilerek hastanın gözüne küçük kesi açılır.

Katarakt merceği ile birlikte et parçalanır ve işlem yaklaşık olarak 30-40 saniye süre ile tamamlanmış olur. Parçalanan katarakt FAKO cihazı ile birlikte emilerek, temizlenmiş olur.

Daha sonrasında göz içine yapay mercek yerleştirilir ve gerekli durumlarda göz içine antibiyotik enjekte edilmiş olur. Bu sayede katarakt ameliyatı tamamlanmış olur.

Makula Deliği Nedir?

Görme merkezinde meydana gelen delinmeye makula deliği denir. Yani kişilerde renk kaybına ve detaylı görmeye neden olabilen durum haline gelir.

Görme merkezindeki delikten kaynaklı olarak göz içinde vitreus denilen şeyin yapısal değişikliğe uğramasına denir. Vitreusta meydana gelmiş olan bu değişiklik, makulada çekintilere neden olmuş olur.

Çekintiler nedeni ile de makula deliği sorununa yol açmış olur. Tedavi edilemeyip, kontrol altına alınamadığı durumlarda görme yetisinin kaybolmasına neden olur. Genelde hastanın bir yere bakması sonucunda eğri görmesi ya da siyah noktalar şeklinde görüntülerin açığa çıkmasıyla birlikte belirtilerin görüldüğüne işaret etmiş olur.

Makula Deliği Evreleri Nelerdir?

Hasta hangi evrede olursa olsun, fark etmeksizin ameliyatını kısa süre içinde gerçekleştirmiş olması gerekir. Çünkü yavaş ilerleyen ve ilerlediğinde de ciddi sorunları beraberinde getiren göz rahatsızlığıdır.

Makula yırtığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, dört evreden oluşur. Gözün arkasında görülen delik tespit edildiği sırada, bilinmelidir ki hastalığın zaman içerisinde ilerleyeceği anlamına gelir.

Deliğin gittikçe büyümesi ve evreden evreye atlaması, hastaya zarar verir. Makula deliği dördüncü ve son evreye ulaşması durumunda, risk taşır.

Çünkü bu evreye ulaşması demek, ameliyatının başarısının da düşüş görülüyor olması anlamına gelir. Ortaya çıkan belirtiler sonrasında kesinlikle ihmal edilmeden, kısa süre içinde ameliyatı gerçekleştirilmesi gerekir.

Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?

Göz problemleri arasında yer alan bir diğer rahatsızlık türü ise retina dekolmanı olarak bilinir. Hastalık çok ciddi belirtiler vererek, kendini kısa süre içinde belli etmiş olur. İstemsizce göz kırpma olayının başlaması ve devam etmesi ya da kişilerde görülen görme bulanıklık sonrasında görme kaybı açığa çıkar.

Bazı zamanlarda koyu renkli noktaların kar gibi yağma durumlarını andırır. Uçan cisimlerin birden fazla görülmesiyle birlikte kendini belli etmiş olur. Bunun için mutlaka güvenli uzman hekimden yardım alarak retina dekolmanı tedavisi gerçekleştirilmesi gerekir.

Retina Dekolmanı Tedavi Fiyatları

Hiçbir hastalığın teşhisi ve tedavisinde kesin olarak fiyat bilgisine rastlamak mümkün değildir. Çünkü sürekli, çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak fiyat değişkenliği görülür.

Daha doğru ve kesin bilgi alabilmek adına, işlemin gerçekleştirileceği hastane ile iletişime geçilmelidir. Bu esnada retina dekolmanı fiyatları hakkında bilgi sahibi olunabilir.