Katalonya’da yüzbinler bağımsızlık için insan zinciri oluşturacak

Katalonya’da yüzbinler bağımsızlık için insan zinciri oluşturacak
10 Eylül 2013 12:05

Katalanlar, İspanya’dan bağımsızlığını ilan etme yolunda uluslararası baskı yaratmak için yüzbinlerce kişinin katılacağı insan zinciri için tüm hazırlıkları tamamladı.

 

Katalonya’nın ulusal günü olarak kabul ettiği 11 Eylül tarihinde yapılacak ve ‘Bağımsızlığa doğru Katalan yolu’ olarak adlandırdıkları eyleme halkın yanı sıra sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda kişinin katılması bekleniyor.

Katalonya’nın Barcelona kentinde başlayacak ve yaklaşık 400 kilometrelik sahil şeridinin tümünü kapsayacak insan zincirinin Madrid yönetimi ve dünyaya ‘Bağımsızlıktan artık dönüş yok’ mesajı verilmeye çalışılacağı açıklandı. Katalonya bölgesinde yaklaşık 2 milyon kişinin katılması beklendiği insan zinciri ayrıca Barcelona’nın, dünyaca ünlü Sagrada Familia ‘Kutsal Aile Kilisesi’ ve Nou Camp Stadı gibi turistik yerleri de kapsayacak.

Bu organizasyonu gerçekleştiren Katalonya Ulusal Meclisi (ANC) adlı sivil girişim 1 Eylül tarihinde başlattığı bu eylemi dünyanın 55 farklı kentine taşımış ve insan zinciri eylemleri ile büyük yankı yapmıştı Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas’ın katılmayacağı ancak desdek verdiği eyleme Madrid yönetimi şiddetle karşı çıkıyor. Artur Mas temmuz ayında İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’a bir mektup göndererek 2014’te meşru bir referandum yapılması için öneriler sunmuş, bunun engellenmesi halinde ise bağımsızlığa giden yol için her şeyi deneyeceği uyarısı yapmıştı. Katalonya’da gerçekleşecek insan zinciri öncesi siyasi uyarılarda gelmeye başladı. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, Katalonya’nın olası bir tek taraflı bağımsızlık ilanının hem İspanya hem de Katalonya için ciddi sonuçlar doğuracağını söyledi. Margallo, insan zinciri eyleminin ifade özgürlüğü içine girdiğini vurgulayarak buna karşı gelmediklerini ancak bu tür davranışlarında iki tarafın yararına olmayacağı görüşünü belirtti. Bağımsızlık ilanı referandumun İspanyol anayasasına aykırı olduğuna da değinen Dişişleri Bakanı,egemenliğin sadece Katalanların değil tüm İspanyollar’ın hakkı olduğunu ifade etti.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas, 21’inci Yüzyılın Katalunya’nın tüm bağımsızlıklarını elde ettiği bir yüz yıl olarak tarihe geçeceğini söyledi. 11 Eylül’de Katalan halkının dünyaya vereceği mesajı ünlü Amerikalı siyahi eylemci Martin Luther King’in Amerika’da ırkçılık ve şiddete karşı verdiği mücadeleye benzeten Artur Mas, “ABD’de nasıl tarih değiştiyse Katalonya’da da tarih öyle değişecektir” uyarısı yaptı.