Katalanlardan bağımsızlık için insan zinciri

Katalanlardan bağımsızlık için insan zinciri
12 Eylül 2013 00:03

Download with AllDebrid

Katalanlar bağımsızlık için dünyanın en geniş katılımlı insan zincirini oluşturdu.

 

‘Katalan Yolu’ adı verilen insan zincirine yüzbinlerin katıldığı duyuruldu. 400 kilometrelik sahil şeridinde de oluşturulan insan zincirinin Fransa sınırına kadar dayandığı belirtildi. İki milyona yakın insanı sokaklara döken kutlamalarda ciddi hiçbir olayın meydana gelmediği açıklandı.

Bağımsızlık için çalışmalar yürüten Katalan Ulusal Asamblesi (ANC) adlı kuruluşun organize ettiği bu sivil girişimin asıl amacının 2014 yılı sonunda yapılması hedeflenen bağımsızlık yanlısı referandumu meşru hale getirmek oluğu belirtiliyor.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas, Katalonya?nın milli günü olarak ilan edilen 11 Eylül’de yaptığı konuşmada  Katalanlar’a siyasi geleceklerini kendileri belirlemeleri konusunda verdiği sözü tutacağını vurgulayarak Madrid yönetimine dialog çağrısı yaptı. Mas,Katalanlar’ın gelecekte bir ülkeleri olmasına karar verebilmeleri için tüm demokratik ve yasal yolları kullanacağının da altını çizerek, “Bunun için önümüzdeki sene Katalan halkına danışılmalıdır” dedi. İktidardaki Halkçı Parti ise İspanyol Anayasasında böyle bir referandumun yapılmasına ilişkin bir madde bulunmadığını hatırlatarak 2014 yılında yapılması düşünülen bu referandumun yasalara aykırı olacağı uyarısını yaptı. Halkın sokaklarda bu tür eylemler yapmasını demokratik bir hak olarak niteleyen Madrid yönetiminin önümüzdeki günlerde Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas ile bir araya gelerek bu konuda müzakereler yapması bekleniyor.