L Karnitin Neden Kullanılır?

L Karnitin Neden Kullanılır?
23 Şubat 2022 12:17

Genel kapsamda L karnitin, karaciğer ve böbrek amino asitleri lizin ve metiyoninden türetilen bir amino asittir ve vücuttaki kaslarda, kalpte, beyinde ve sperm hücrelerinde depolanır.

 

 

Esas olarak et ve diğer hayvansal gıdalardan alınır. Soya fasulyesi ve avokado gibi bazı botanik kaynaklar da L karnitin kaynaklarıdır.

L Karnitin Kullanımı

L karnitin’in karbonhidratlarla birlikte alınması tavsiye edilir. İnsülin maksimuma ulaştığında kaslar yeterince L karnitin kullanabilir ve L karnitin kas hücrelerine ulaşabilir.

L karnitin, hücresel düzeyde insülin etkisini arttırır ve kas hücrelerine daha fazla glikoz taşınmasına yardımcı olur.

L Karnitin Yararları Nedir?

L karnitin’in vücuttaki en önemli işlevlerinden biri; yağları, özellikle uzun zincirli yağ asitlerini hücrelerin mitokondrilerine taşır. Burada yağ asitleri ATP üretmek için oksitlenir ve enerji için kullanılır.

Ayrıca, L karnitin bu görevi hem egzersiz sırasında hem de dinlenme sırasında hücresel düzeyde gerçekleştirir, ancak çalışmalar yoğun egzersiz sırasında daha fazla ATP üretildiğini göstermektedir.

İskoçya’da yapılan bir araştırmada; L karnitin’in kas hücresi insülin aktivitesini ve yağ taşıma işlevini geliştirdiğini gösterir.

L karnitin, yüksek karbonhidratlı yiyecekler tüketildiğinde bile kan şekeri seviyelerini düşük tutabilir ve glikojen doygunluğunu ortadan kaldırabilir.

Bu nedenle egzersiz sonrası diyette L karnitin kullanılması tavsiye edilir. Bu kapsamda; L karnitin için https://www.protein34.com/l-karnitin adresini ziyaret edebilirsiniz.