Kararsız seçmen AKP’den koptu!

Kararsız seçmen AKP’den koptu!
8 Eylül 2022 07:55

Kararsız seçmenin büyük oranda AKP’den koptuğunu ifade eden Yöneylem Araştırma Koordinatörü Doç. Dr. Kömürcü, “Oy kullanmayacak seçmene ulaşma konusunda da muhalefet, iktidara göre daha avantajlı” diyor.

 

 

Sandığın kurulmasına aylar kala kamuoyu yoklamaları kararsız seçmene ilişkin farklı analizlere imza atıyor. Metropoll Araştırma’nın son anketine göre, kararsız, cevapsız ve sandığı protesto eden seçmenin oranı yüzde 13,7’ye düştü.

Ankette, son 7 ayda kararsızların azaldığı ve çoğunluğunu AKP-MHP seçmeninin oluşturduğu görüldü. Metropoll Araştırma’nın kurucusu Özer Sencar, “Bu yılın 8 ayının ortalaması olarak kararsızların oranı yüzde 19.7’dir. Bu kitle içinde 24 Haziran 2018 seçiminde Cumhur İttifak’ına oy verdiğini söyleyenler yüzde 47, Millet İttifak’ına oy verdiğini söyleyenler yüzde 17” ifadelerini kullandı. Sencer, “Son 4 ayda AKP’deki artışın en önemli ve muhtemel kaynağı kararsızlar kitlesidir” iddiasında bulundu.

 

 

MUHALEFET ÇOK DAHA AVANTAJLI

 

 

Birgün’de yer alan habere göre kararsız seçmen ile oy kullanmayacağını belirten seçmenlere ilişkin sosyal medya hesabından değerlendirmeler yapan Yöneylem Araştırma Koordinatörü Doç. Dr. Derya Kömürcü ise “Oy kullanmam diyenlerin önemli bir kısmını sistemi protesto ettiği ya da sisteme inancı kalmadığı için oy kullanmayanlar oluşturuyor. Bu seçmenlere seslenmek konusunda muhalefet, 20 yıllık iktidardan çok daha avantajlı” dedi.

 

Kömürcü, “İktidardan kopan 5-6 puanlık seçmen kümesinin kararsızlar içinde yer almadığını görüyoruz. Bu bize, AKP’den kopanların öncelikle kararsızlar içinde kümelenseler bile AKP’ye geri dönmediğini, süreç içinde başka partilere yöneldiğini gösterir” değerlendirmesini yaptı. Kömürcü, Sencer’in iddialarının aksine, “24 Haziran 2018 seçimlerinden bugüne 15 puanın üzerinde oy kaybettiği ama AKP-MHP’den kopan seçmenin kararsızlar ve oy kullanmayacaklar içinde kümelendiği ve bu yüzden muhalefet partilerinin oylarını artıramadığı iddiasını rakamlar doğrulamıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

Kararsız seçmenin kendisine yakın hissettiği partilere ilişkin de değerlendirme yapan Kömürcü, analizini şöyle sürdürdü: “Bu konuda AKP, CHP’ye fark atmadığı gibi MHP de İyi Parti’nin epey gerisinde. Kararsızların önemli bir kısmı ittifaklar içindeki partiler arasında bir kararsızlık yaşıyor. Yani CHP’ye mi İyi Parti’ye mi oy vereceğine karar verememiş seçmen kendisine kararsız diyor, ancak Cumhur İttifakı mı Millet İttifakı mı diye sorulduğunda tercihini söylüyor. Kararsızların ittifak tercihlerine baktığımızda Millet İttifakı’na oy veririm diyenlerin Cumhur İttifakı’na oy veririm diyenlerden açık ara fazla olduğunu görüyoruz. Tüm bu bulgular bize gösteriyor ki hem kararsızlar iddia edildiği kadar büyük ve giderek genişleyen bir seçmen kümesi değil, hem de ağırlıklı olarak geçmişte AKP ve MHP’ye oy vermiş olsalar da bu partilere geri dönme eğilimleri söylendiği kadar kuvvetli değil.”