Karadeniz gazı çıksa bile ücretsiz verilecek gaza yetmiyor!

Karadeniz gazı çıksa bile ücretsiz verilecek gaza yetmiyor!
2 Mayıs 2023 08:57

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim müjdesi olarak açıkladığı ücretsiz doğalgaz Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yürürlüğe girdi. Kararnameye göre konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 24 Nisan 2023’ten 31 Mayıs 2023’e kadar olan 38 günlük doğalgaz kullanımlarının tamamı ile 1 Mayıs 2024 tarihine kadar gelecek olan faturalarının 25 metreküp kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ödenecek.

 

Fotoğraf: Reuters

 

AYLIK 9.5 MİLYAR TL

 

 

Ödeme, görevlendirme adı altında BOTAŞ’a para aktarılarak yapılacak. 2023 yılı bütçesine bu amaçla ödenek konulmadığı için maliyetin tamamına yakınının iç ve dış borçlanmayla karşılanması bekleniyor. Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre Enerji Bakanlığı, vatandaşa bedava verilen doğalgaz için enerji dağıtım şirketlerine ayrıca para ödeyecek. Doğalgazın seçim öncesi sınırsız ücretsiz kullanımı 24 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasındaki toplam 38 günü kapsıyor. Konutlar nisan aylarında ortalama 2.4 milyar metreküp, mayıs aylarında 900 milyon metreküp doğalgaz tüketiyor. Bu kapsamda nisan ayının son 7 gününde yaklaşık 560 milyon metreküp doğalgaz kullanıldığı tahmin ediliyor.

Ücretsiz kullanım nedeniyle bu mayısta tüketimin 1 milyar metreküpe çıkacağı öngörüldüğünde, 38 günlük ücretsiz gazın Hazine’ye maliyeti 9.5 milyar liraya yaklaşacak. Ayrıca yaklaşık 19 milyon 79 bin konutun ayda 25 metreküp doğalgaz kullanımından bir yıl boyunca ücret alınmayacak. Bu yolla yaklaşık 34.7 milyar lira tutan yaklaşık 5.7 milyar metreküp bedava doğalgazı da Hazine karşılayacak. Hazine’nin doğalgazın tamamını karşılamak için yapacağı borçlanmanın 44.2 milyar TL’yi bulması bekleniyor.

 

 

Yerli gaz karşılamıyor

 
– Seçim öncesi verilen bedava gaz müjdesi, sanki üretilecek yerli gazın tamamı halka ücretsiz dağıtılacakmış, ithal edilen gaz bedava verilmeyecekmiş gibi sunuldu. Ancak yerli gaz söylendiği miktarda üretilse dahi yılda 3.6 milyar metreküpü ancak buluyor. Oysa 25 metreküplük doğalgaz için 5.7 milyar metreküp, 38 günlük bedava gaz için de 1 milyar 560 milyon metreküp olmak üzere toplam 7.3 milyar metreküp gaz gerekiyor. Yerli gaz, bedava dağıtılacak gazın yarısını bile karşılamaya yetmiyor. Dolayısıyla bedava gaz için yurt dışına
döviz de ödenecek.

 

Fatura gelecek, ödeme olmayacak

 

 
– Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı 1 aylık ücretsiz doğalgaza ilişkin detaylarını paylaştı. 24 Nisan itibarıyla doğalgaz sayaçlarında okuma yapılmadığını, sehven yapılmış ise de fatura iptali veya bedel iadesinin yapılacağını söyleyen Dönmez, “Bu süreç için fatura gidecek. Faturada kullanım miktarı, tutarı gözükecek. Fakat ödenmesi gereken kısımda ‘sıfır’ yazacak. Ardından da 11 aylık mutfak kullanımlarındaki 25 metreküplük indirim uygulamaya girecek” dedi.