Karadeliğe dönüşen FATİH Projesi için 400 milyon daha!

Karadeliğe dönüşen FATİH Projesi için 400 milyon daha!
25 Eylül 2021 07:01

MEB, karadeliğe dönüşen FATİH Projesi için yüz milyonlarca liralık yeni bir anlaşma yaptı. FATİH Projesi kapsamında okullara ağ altyapısı kurulması amacıyla 408 milyon TL daha harcanacak.

 

 

İktidarın, “Eğitimde asrın projesi” duyurusuyla 2010’da yola çıkan ancak aradan geçen 11 yıla karşın hedefe ulaşamayan FATİH Projesi için yapılan yüklü harcamalara yenisi eklendi. 2016 yılında Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkarılan ve eğitim bütçesi için adeta bir karadeliğe dönüşen proje kapsamında 7 bin okula ağ altyapısı kurulması amacıyla 408 milyon TL’lik sözleşmeye imza atıldı.

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre 2010 yılında başlayan ve 2014 yılına kadar tamamlanacağı söylenen FATİH, 11 yılın sonunda ancak yüzde 70’lik gerçekleşme oranına ulaşabildi. Covid-19 salgını, eğitimciler, veliler ve öğrenciler için eğitimdeki öncelikleri değiştirse de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), projesi için yüz milyonlarca liralık yeni bir anlaşma daha yaptı.

 

 

KARADELİK BÜYÜDÜ

 

 

MEB, 2010-2021 yıllarını kapsayan 11 yıllık dönemde FATİH Projesi kapsamında 15 milyar TL’ye yakın para harcadı. Bakanlık, başarısızlığı verilerle tescillenen projeden salgın sürecinde de vazgeçmedi. Milyonlarca öğrenci ve veli, okulların salgına hazırlanmasına yönelik uygulamaların kaynak sorunu nedeniyle yetersiz kalmasını eleştirirken MEB, FATİH Projesi kapsamında yaptığı harcamalara bir yenisini daha ekledi. Tüm öğrencilere tablet dağıtma iddiasıyla yola çıkan proje kapsamında bugüne kadar tablet dağıtılan öğrenci sayısı 1 milyon 130 binde kalırken okullardaki altyapı eksiklikleri projenin uygulanabilirliğini daha da güçleştirdi. MEB, başarısızlığı Sayıştay raporlarıyla da ortaya konulan proje için yeni bir harcamaya daha imza attı. Yenilik ve Eğitim Teknoloji Genel Müdürlüğü’nün, “istisna” kapsamında yaptığı hizmet alımı kapsamında 408 milyon 789 TL’lik sözleşme imzalandı.

 

 

İŞ İKİ ŞİRKETE VERİLDİ

 

 

Verify ve Proday şirketlerinin ortaklığıyla yapılacak iş, “7 bin okula ağ altyapı kurulumunu” kapsıyor. 4 Haziran 2021 tarihinde başlayan iş, 26 Kasım 2022’de tamamlanacak. İşin yaklaşık maliyeti ise 822 milyon 468 bin TL olarak açıklandı.

 

Akıllı tahta kara tahta oldu

MEB, proje kapsamında tanesi yaklaşık 35 bin TL olan on binlerce akıllı tahta satın aldı. Akıllı tahtalar, çok sayıda okulda teknik arıza nedeniyle kullanılamadı. Öğretmenler, yeni tahtaların kullanımı konusunda yeterince bilgilendirilmeyince akıllı tahtalar, ‘Kara tahta’ oldu. Okulların bir bölümü ise internet bağlantısı olmadığı için akıllı tahtalardan yararlanamadı.