Kapadokya inşaat sahasına döndü!

Kapadokya inşaat sahasına döndü!
1 Ocak 2023 13:21

Uyarıları dikkate almayarak yapılan yol çalışması Kapadokya’da sürüyor. Son olarak asfalt dökülmesine ilişkin konuşan Çevre Platformu Sözcüsü Tokmak, “Tarihi ve doğal alanları turizm rantına kurban ediyorlar” dedi.

 

 

Fotoğraf: Mükremin Tokmak

Birgün’den Gökay Başcan’ın haberine göre uzmanların uyarılarına ve açılan davaya rağmen Kapadokya’daki yol çalışmaları sürüyor. Kapadokya Çevre Platformu Sözcüsü Mükremin Tokmak, UNESCO Dünya Kültür mirası listesinde bulunan Kapadokya’nın bu gidişle 10 yılda yok olacağını belirtti.

Bölge halkının ve uzmanların uyarılarına rağmen süren yol çalışmasıyla Kapadokya adeta sermayeye ‘hazır’ hale getiriliyor. Yol çalışması nedeniyle tarihi yapılara ve doğal güzelliğe zarar verildiğini belirten binlerce kişi sosyal medyadan tepki gösterdi. Aylardır yapılan çalışmaların fotoğraf ve videoları paylaşan yurttaşlar inşaatın durması için çağrı yaptı. İtirazları dinlemeyen Kapadokya Alan Başkanlığı çalışmalarını sürdürmesi üzerine Mimarlar Odası Ankara Şubesi dava açtı. İnşaatın bölgeye telafisi imkansız zararlar vereceğini belirten Mimarlar Odası, yol inşaatın durulması ve uzmanlarla ortak karar alınması gerektiğine dikkat çekti.

 

 

İNŞAAT SAHASINA DÖNDÜ

 

 

4 ayı aşkın süredir çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Kapadokya Çevre Platformu Sözcüsü Mükremin Tokmak, “Plansız projesiz, arkeolojik ve doğal sit alanlarını görmezden gelerek çalışmalarını sürdürüyorlar. Davayı açtık ama durmadılar, mahkeme süreci beklenmeli” dedi.

Kapadokya’nın UNESCO listesinden çıkartılma riski de olduğunu belirten Tokmak, “Kapadokya’yı ranta açtılar. Tarihi ve doğal alanları turizm rantına kurban ediyorlar. Korkunç bir inşaat sahasına dönüştürdüler. Doğanın, tarihin bir önemi olmadığı sadece paraya endeksli bir yer yaratıyorlar. Sermaye kol geziyor, herkesin bir bölgeyi bitirme projesi var” ifadelerini kullandı.

 

 

ENGELLER KALKIYOR

 

 

Alan Başkanlığı’nın kurulması planlanan Uludağ için de aynı tehlikeler bulunuyor.Başta Bursalılar olmak üzere birçok kişi AKP’nin yeni teklifine tepki gösterdi. Bursa Çevre Platformu başta olmak üzere birçok yerel çevre örgütü basın açıklaması düzenleyerek imza kampanyası başlattı. Bursa Çevre Platformu üyeleri geçen Cuma günü yaptığı açıklamada, “Uludağ’da talanın önünü açmak için yasal engelleri kaldırıyorlar” dedi.

TALAN BAŞKANLIĞI

Kapadokya’nın ardından Uludağ’a da Alan Başkanlığı kurulmasına değerlendiren Tokmak, Bursalıları uyardı: “Bunun adı Alan Başkanlığı değil, talan başkanlığı. Uludağ korumak için emek veren arkadaşlara alan başkanlığı için şu Amerikan yerli sözünü söyleyebilirim ‘Dikkat edin gelenler dost değil, topraklarınızı elinizden alacaklar.’’