Kanalizasyon skandalında ‘dostane çözüm’ kararı!

Kanalizasyon skandalında ‘dostane çözüm’ kararı!
8 Kasım 2022 22:01

CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın, Şanlıurfa’nın “Güneydoğu’nun Bodrum’u” olarak bilinen ilçesi Halfeti’deki kanalizasyon skandalıyla ilgili yaptığı şikâyet sonuç verdi. Tanal’ın şikâyeti üzerine Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi adım atınca, arabuluculuk görevi üstlenen Kamu Denetçiliği Kurumu, “Dostane Çözüm” kararı aldı.

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın, Şanlıurfa’nın “Güneydoğu’nun Bodrum’u”, “Saklı cennet” olarak nitelendirilen turistik ilçesi Halfeti’de açıktan akarak mahalleleri yaşanmaz hale getiren, meyve bahçelerinde ve tarlalarda göller oluşturan kanalizasyon skandalıyla ilgili Kamu Denetçiliği Kurumu’na yaptığı şikâyet, sorunun çözümü noktasında sonuç verdi.

Şikâyetçi Tanal ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi arasında arabuluculuk görevi üstlenen Kamu Denetçiliği Kurumu, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ŞUSKİ Genel Müdürlüğü’nün Halfeti ilçesindeki kanalizasyon sorununun çözümüne yönelik çalışmaların sürdürüldüğü yönündeki taahhüdü üzerine “Dostane Çözüm” kararı aldı.

 

 

CHP’Lİ TANAL ŞİKAYET ETTİ

 

 

Aslen Şanlıurfalı olan CHP’li vekil Mahmut Tanal, 21.04.2022 tarihinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ni, kısa adı “Ombudsmanlık” olan Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikâyet etmişti.

Tanal, Kamu Denetçiliği Kurumu’na ilettiği şikâyet dilekçesinde, Halfeti ilçe merkezinde kanalizasyon sularını taşıyan şebeke sistemi ile taşınan atıkların açık alana bırakıldığına, açıktan akan kanalizasyon suyu nedeniyle söz konusu ilçeye bağlı köy statüsünden mahalle statüsüne alınan birçok idari birimde yaşayan vatandaşların sağlığının tehlikeye atıldığına dikkat çekmişti.

Dilekçesinde, sağlıklı çevrede yaşama hakkının ihlal edildiğinin altını çizen Tanal, “kanalizasyon suyunun ulaştığı Halfeti İlçesine bağlı Yeşilözen, Fıstıközü ve Bulaklı mahallelerindeki tarım alanları ve meyve bahçelerinin zarar gördüğünü, vatandaşların can ve mal güvenliğinin tehlikeye atıldığını, Halfeti ilçe merkezinde bulunan ve açıktan akan kanalizasyon suyundan kaynaklanan ağır ve pis kokunun çevre mahallelere yayıldığını, bu durumun tarihi ve kültürel yönüyle ön plana çıkan Halfeti’de turizm faaliyetlerini olumsuz etkilediğini” vurgulamıştı.

Dilekçede, Halfeti’de kanalizasyon atıklarını taşıyan şebekenin dışarıdan akması nedeniyle çevreye yayılan ağır koku ve kirlilik sebebiyle mağdur olan yurttaşlar tarafından farklı vasıtalarla şikâyette bulunulduğunu, ancak gelinen aşamada bir çözüm üretilemediğini savunan Tanal, şikâyetin konusunu oluşturan idari işlem ve eylemlerle ilgili tavsiye niteliğinde karar alınmasını talep etmişti.

 

 

BELEDİYE ADIM ATINCA DOSTANE ÇÖZÜM KARARI ALINDI

 

 

Tanal’ın başvurusunun ardından Kamu Denetçiliği Kurumu’nun savunmasını talep ettiği Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, sorunun çözümü için adım attıklarını bildirdi. Şanlıurfa Büyükşehir’in savunmasını değerlendiren Kamu Denetçiliği Kurumu, “Halfeti İlçesi Kanalizasyon Şebeke Projesi çalışmalarının 15/06/2022 tarihinde tamamlandığı, işin yatırım programına alındığı ve arıtma tesisi yapımına ilişkin kamulaştırma işlemlerinin devam ettiği şeklindeki bilgilerden hareketle yaşanan sorunun çözümüne yönelik idare tarafından yürütülen çalışmaların devam ettiğinin anlaşıldığını” dile getirerek, “Dostane Çözüm” kararını verdi.

Kamu Denetçisi Yahya Akman’ın imzasını taşıyan dostane çözüm kararı, şikâyetçi CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’a iletildi.