Kanal İstanbul uyarısı: Marmara’ya açılan bölümde depremim şiddeti minimum 9 olacak!

Kanal İstanbul uyarısı: Marmara’ya açılan bölümde depremim şiddeti minimum 9 olacak!
19 Haziran 2021 09:47

Bilim Akademisi Üyesi ve İTÜ Jeoloji Mühendisi öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, 26 Haziran’da ilk temeli atılacak Kanal İstanbul’un yapılmasının son derece riskli olduğunu belirterek, “Kanalın Marmara’ya açılan bölümünde depremin şiddeti minimum 9 olacak. Kanal İstanbul yapılırsa Marmara’yı kurtarma şansı ortadan kalkacak.” diye konuştu.

 

 

Haftalık yayınlanan Gazete Oksijen’in haberine göre; Prof. Dr. Naci Görür, Kanal İstanbul’un Marmara ve İstanbul için barındırdığı riskleri anlattı…

Kanal İstanbul’un geri dönülemeyecek tahribata yol açacağını savunan Bilim Akademisi üyesi ve İTÜ Jeoloji Mühendisi öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, “İdeoloji, partizanlık, siyasi görüşlerden uzak tamamen bilimsel verilere göre Kanal İstanbul’un yapılması son derece riskli” ifadelerini kullandı.

 

“Depremin şiddetini kuvvetlendirecek”

 
Naci Görür şunları söyledi: “Kanal güzergahı, jeolojik ve geoteknik olarak sorunlu bir zemin. Marmara Denizi’ne yakın kesimler, özellikle Sazlıdere ve güneyinde risk, deprem açısından daha fazla. Çünkü depremde ortaya çıkan ve yıkıcı olan ‘S dalgası’ bu bölgelerden geçerken zeminin özelliği gereği hızlı ilerlemeyecek. Göreceli olarak bu alanda daha fazla duracak ve daha yıkıcı olacak. Ayrıca kanalın Marmara’ya açılan bölümünde depremin şiddeti minimum 9 olacak.”