Kan üzerinden rant kavgası!

Kan üzerinden rant kavgası!
28 Şubat 2023 14:25

Kızılay’ın en önemli görevlerinden biri olan kan ve kan ürünleri ile ilgili nasıl bir işlem yürüttüğü sorusu da gündeme geldi. Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, Kızılay’ın gönüllülerden bağış ile temin ettiği kanı ücret karşılığı hastanelere verdiğini belirterek “Kızılay ticari bir kuruluş mudur?” diye sordu.

 

Fotoğraf: organizasyon.kizilay.org.tr

 

Ücret karşılığı veriliyor

 

 

Birgün’de yer alan habere göre tartışmaların odağındaki Kızılay’a ilişkin bir değerlendirme yapan Demir ve Kılıç, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Sağlık Uygulama Tebliği’ne (SUT) dikkat çekti. Demir ve Kılıç, SUT’ta kan ve kan bileşenlerinin temini ve bedellerinin ödenmesi ibarelerin yer aldığını anımsatarak “Kızılay, tüm hastanelerin ihtiyaç duyduğu kanı gönüllü bağışçılardan temin ediyor, bağış yolu ile alınan insan kanı, hastanelere SGK’nin belirlediği ücret karşılığı veriliyor, kan bileşenlerinin fatura bedelini kamu hastaneleri Kızılay’a, SGK ise SUT’ta belirlenen tutar üzerinden hastanelere ödüyor” dedi.

 

 

Demir ve Kılıç, şu tespitleri yaptı: “Büyük bir eğitim araştırma hastanesinin bir aylık tüketimi: 2 bin civarı eritrosit süspansiyonu, 300 civarı havuz trombosit süspansiyonu, 600 civarı TDP, 50 civarı kriyopresipitat, 25 aferez trombosit süspansiyonu. Küçük bir hastanenin bir aylık tüketimi: 400 civarı eritrosit, 100 civarı TDP, 100 aferez trombosit, 25 havuz trombosit süspansiyonu. Kanda rant kavgası plazma ürünlerinin temin ve kullanımına ilişkin. Kızılay’dan temin edilen plazmaların endüstriyel kan ürünleri (pıhtılaşma faktörleri/ilaçları) üretimi için hammadde olarak kullanılması ve kan ürünü ilaçların bu plazmalardan yerli olarak üretilmesi hedeflenmişti. Plazma üretim tesislerini kurma ihalesinin kan ürünleri konusunda tecrübeli firmaların yeterli görülmeyip bir inşaat firması bağlantılı bir şirkete verilmesi ve Sağlık Bakanlığı’nın da endüstriyel kan ürünü ithal etme yetkisini tümüyle yine bu şirkete vermesi ile kan ürünü ilaçlarda tekel oluşturma tartışmalarını başlattı.

 

 

Plazmadan elde edilen endüstriyel kan ürünleri (pıhtılaşma faktörleri/ilaçları) fiyatları yüksek olup örnek vermek gerekirse ‘bir aylık faktör reçetesi değişken olmakla birlikte 200 bin TL civarı… Kompleks olursa 700 bin TL’yi geçiyor. Kızılay, tüm hastanelerin ihtiyaç duyduğu kanı gönüllü bağışçılardan temin etmekte, bağış yolu ile alınan insan kanını hastanelere ücret karşılığı vermektedir. Hastaneler de kan ücreti olarak SGK SUT üzerinden belirlenen miktarı Kızılay’a ödüyor. Plazma ürünlerinden elde edilen ilaçların fiyatlarının çok yüksek olduğu, kanda rant kavgasının esas olarak plazma ürünlerinin temin ve kullanımı için verildiği görülüyor. Üretim için kurulması gereken tesislerin ihalesinin kan ürünleri konusunda tecrübeli firmalar yerine bir ayrıcalıklı ‘inşaat şirketine’ verilmesi ve plazmadan elde edilecek ilaçların üretimi için geri alım garantili olarak SGK, Sağlık Bakanlığı ve Kızılay ile sözleşme yapılmasını kabul etmek mümkün değil.”