Kamu kaynakları Cumhur’a aktı, CHP’li belediyeler projelerine kaynak bulamıyor!

Kamu kaynakları Cumhur’a aktı, CHP’li belediyeler projelerine kaynak bulamıyor!
28 Haziran 2022 12:01

İLBANK’tan yüzde 100 hibe destekli projelerin yüzde 99’u Cumhur İttifak’ı belediyelerine ait. CHP’li belediyeler ise projelerine kaynak bulamıyor…

 

 

Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun “Görülmemiş bir partizanlıkla karşı karşıyayız” diyerek merkezi yönetimin belediyelere aktardığı kaynakların araştırılması amacıyla Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Torun, “Belediyeler arasında ayrım yapmak milleti ayırmaktır, milleti bölmektir” dedi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın son 3 yıldaki araç yardımının yüzde 97’sinin, 432 milyonluk nakdi yardımın tamamına yakınının iktidar belediyelerine aktarıldığına dikkat çekti.

 

 

CHP’Lİ BELEDİYELERE YÜZDE 1

 

 

İLBANK’ın 2021’de belediyelere 2 milyar 721 milyon lira kaynak sağladığına dikkat çeken Torun, şöyle devam etti: “Bu projelerin 1089’u yani yüzde 94.2’si Cumhur İttifak’ı ve kayyum belediyelerine ait. Ülke nüfusunun yarıdan fazlasını yöneten CHP’li belediyelerin oranı ise sadece yüzde 4.3. İLBANK’ın, yüzde 100 hibe desteğinin yüzde 98.4’ü de Cumhur İttifak’ı ve kayyum belediyelerine ait. CHP’li belediyelerin oranı sadece yüzde 1. İktidar belediyelerine aktarılan kaynak yaklaşık 333 milyon TL.” İstanbul’da, 14 AKP’li belediyeye 126 milyon TL destek verilmiş. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 14 ilçe belediyesine tek kuruş kaynak sağlanmamış. Torun, “Ordu’da AKP ve MHP’li 19 belediyeye 110 milyon kaynak sağlanmış ama tek CHP’li Gülyalı Belediyesi’ne kör kuruş destek yok. 2019’dan beri CHP’li belediyelerin, İLBANK’tan 256, Çevre Bakanlığı’ndan 293 talebi reddedildi” dedi.

 

 

Milyonların hakkını iktidara yedirmeyeceğiz
Torun ve 20 milletvekilinin imzasıyla hazırlanan Meclis araştırması önergesi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Torun, “Hizmet bekleyen milyonların hakkını iktidara yedirmeyeceğiz. Eğer iktidar milletvekilleri biz kul hakkı yemedik diyorlarsa bu araştırmaya evet derler. Eğer hayır derlerse bu hem belediyelerin hem vatandaşın hakkını yediklerinin bir ispatı daha olacak. İLBANK yerel yönetimlere, adil ve tarafsız destek vermek amacıyla Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuştur. Ancak kurum iktidarın elinde, siyasi partizanlığın aracı haline getirilmiştir” diye konuştu.