Kamu hastanelerinde ek randevu kaosu!

Kamu hastanelerinde ek randevu kaosu!
6 Ekim 2022 09:36

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerinde ek randevu sistemini başlattı. Uygulama ‘seçim yatırımı’ olarak değerlendirilirken, bu durumun hasta ve hekimi karşı karşıya getireceği, şiddet olaylarını artıracağı vurgulandı.

 

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 14 Eylül’de Ankara’da yaptığı toplantıda ‘Sağlık ordumuzun komutanlarısınız’ dediği il sağlık müdürleri harekete geçti ve hastane başhekimliklerine talimatlar vererek hastanelerde ek randevular açılmaya başlandı. Pek çok hastanede uygulamaya konan ek randevular ile hastane yoğunlukları daha da artacak, hekimler iş yükleri altında ezilecek. Buna karşı çıkan ve disiplin cezaları alan hekimlerin taban ek ödemesinden yararlanamayacak olması da tepkilere neden oldu. Hekimler, “Size teşvik veriyorum, daha hızlı, daha çok hasta bakın anlayışıdır bu. Bu sürede ne teşhis, ne de tedavi yapılabilir. Bu aslında tek koltuğun iki yolcuya satılması uygulaması” dediler.

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden dün itibariyle kamu kurumlarında ek randevular sistemini hayata geçirdi. Kararı BirGün’den Sibel Bahçetepe’ye  değerlendiren İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç, sağlık hizmetine erişimde sıkıntılar olduğunu, bu nedenle bakanlığın seçim öncesi hastaneye başvuran hiçbir hastayı geri çevirmeme mesajı vermek istediğini söyledi.

 

 

AÇIKÇA SEÇİM YATIRIMI

 

Oruç, bakanlıkta geçen ay 81 ilin sağlık müdürü ile yaptığı toplantıyı anımsatarak “O toplantıda bakan Koca ‘Sizler sağlık ordumuzun illerimizdeki komutanlarısınız. Gün silkinip işe canla başla koyulma günüdür’ demişti. Bakan, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile büyük atılım yapıldığını, vatandaşın sağlık hizmetine erişimi kolaylaştırıldığını söyledi. Şimdi de hastaneye başvuran hiçbir vatandaş geri çevrilmeyecek bu sistemle, seçim öncesi bu mesajı vermek isteniyor” dedi. Hastanelerin yoğunluğunun fazla olduğunu ve ‘hasta memnuniyetlerine’ ilişkin anketlerden çıkan sonuçların da kötü olduğunu anımsatan Oruç, şöyle devam etti: “Seçime az kaldı. Sağlıkla gelen (algısı) sağlıkla gidebilir korkusu yaşıyorlar. Sağlık hizmetine erişimde sorun var. MHRS sistemi ile randevu almak güç. Dijital kuyruklar var, hasta başvurusu ayda 3 randevu ile sınırlandırıldı. Hastaya ayrılan süre çok kısa. Kamuda hekim sayısı az, özel sektöre ve yurtdışına kaçışlar arttı. Taban ek ödemeleri mesai içi aktif çalışma gün katsayısı ve disiplin cezası gibi bir takım koşullara bağlandı. Vatandaşı memnun etmeyen disiplin cezası alacak taban ödemeden yararlandırılmayacak. İktidarın seçim hedefli, kısa süreli, tıkanan sistemi açmak için adeta rüşvet olarak ek ödemeyi kullanması kabul edilemez.”

 

Dr. Ergün Demir ise randevu sorununu çözemeyen iktidarın seçim yaklaşırken yaşanan mağduriyetlerin üzerini örtmet için böyle birşey yaptığını söyledi. Demir “Aylardır muayene ve ameliyat randevularına çözüm üretemeyen iktidar çareyi randevular için kota uygulamasında bulmaya çalıştı ancak bu durum deşifre olunca şimdi ek randevu uygulaması ile araya hasta alma işlemi başlatıyor. Bu durum sağlıkta dönüşüm programına bağlı olarak sağlık hizmetinin tüketim nesnesine dönüşmesi ve kışkırtılarak artmış olan sağlık hizmeti talebinin sonucudur” dedi. Dr. Güray Kılıç da “ Seçime kadar vatandaşın hastane kapısından dönmesini istemiyorlar. Hekimlere taban ödeme de bunun için getirildi. Disiplin cezası alan taban ödemeden faydalanamayacak. Şimdi doktorlara ‘istediğiniz her şeyi verdik vatandaşın da beklentisi karşılanacak’ komutu verildi” diye konuştu. Dr. Recep Koç ise “Hastanelerde 5-10 dakikada bir verilen randevuların yanına ek randevular açılmaya başlanmış. Bu sürede ne teşhis ne tedavi yapılabilir” dedi.