Kamu bankaları yandaş şirketlerin hisselerini almaları için müşterilerine baskı mı yapıyor?

Kamu bankaları yandaş şirketlerin hisselerini almaları için müşterilerine baskı mı yapıyor?
19 Kasım 2021 10:40

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Kamu Bankalarının Yatırım Tavsiyesi Verdiği ve Müşterilerine Yandaş Şirketlerin Hisse Senetlerini Almaları Yönünde Israr Edildiği İddialarını Meclis Gündemine Taşıdı.

 

Fotoğraf: REUTERS / CAGLA GURDOGAN

 

 

 

BANKA YÖNETİMİNDEN PERSONELLERE BAZI YANDAŞ ŞİRKETLERİN HİSSE SENETLERİNİN ALINMASI İÇİN MÜŞTERİLERİNİZE “ISRARCI OLUN” TALİMATI MI VERİYOR?

 

 

 

 

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemi ile iddiaları gündeme getiren CHP’li Hakverdi, önergesinde SPK Kanunu hatırlatarak ; “Sermaye Piyasası Kanunu’nın 107 nci maddesinin 2. Fıkrasında açıkça ‘Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayanlar üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar.’ yazmaktadır, bu iddialar doğru ise açıkça suç işlenmektedir.” dedi.

 

 

HALK BANKASI’NIN, “ARASE (DOĞU ARAS ENERJİ YATIRIM A.Ş.) ÇALIK VE KİLER” ORTAKLIĞININ HİSSELERİNİ SATMAK İÇİN; HEM PERSONELİNE HEM DE MÜŞTERİLERİNE BASKI YAPTIĞI İDDİASI ARAŞTIRILMALIDIR

 

 

Halk Bankası yöneticilerinin, kurumsal şubelerinde çalışan personellerine, Çalık ve Kiler Grubuna ait ARASE (Doğu Aras Enerji Yatırım A.Ş.) hisse senetlerini, müşterilerine tavsiye etmelerini istediği iddialarını önergesinde Bakan Elvan’a yönelten Hakverdi; “Akp iktidarı devletin tüm gücünü, yandaşlarını kayırmaya ve onlara para kazandırmaya harcıyor. Ekonomik olarak zor günlerden geçtiğimiz bu dönemde, halkımızın paraları yandaşlara aktarılırken, bir yandan da aynı yandaş şirketlerin hisse senetlerinin pazarlamacalığı kamu bankaları aracılığı ile mi yapılıyor? Şayet bu iddialar doğru ise, kanuna aykırı hareket eden ve açıkça suç işleyen Banka Yöneticileri hakkında bir an evvel hukuki süreç başlatılmalıdır.” İfadelerini kullandı.

 

 

Hakverdi’nin, Lütfi Elvan’a soru önergesinde yönelttiği sorular şöyle;

 

 

1- Kamu Bankaları yatırım tavsiyesi vermekte midir? Bu konuda Bakanlığınız tarafından başlatılan bir idari soruşturma bulunmakta mıdır?

2- Geçtiğimiz haftalarda özellikle Halkbank Kurumsal Şubeleri’nde çalışan personellere; kurumsal müşterilerine “ARASE (Doğu Aras Enerji Yatırım A.Ş)” hisse senedini almaları yönünde çalışma yapmaları ve ısrarcı olmaları istenmiş midir?

3- “ARASE (Doğu Aras Enerji Yatırım A.Ş)” Hisse senedi yatırım tavsiyesi verdiği idddia edilen banka yöneticileri ile ilgili Bakanlığınızca başlatılan bir soruşturma var mıdır? Yoksa başlatmayı düşünüyor musunuz?